RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Sviatočná nedeľná polievka z perličky

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 200      podpora -
Sviatočná nedeľná polievka z perličky
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Vynikajúca voňavá sviatočná polievka zo sliepky domácej perličky, perlička je u nás menej známa, avšak už dávno hojne chovaná domestikovaná hydina, ktorá pochádza pôvodne z Afriky.

Zloženie:
1 perlička z domáceho chovu o váhe 1200 gramov
4 ks čerstvej mrkvy
3 ks petržlenového koreňa
1 zeler - buľva
1 pór
1 čerstvá zelená paprika
1 čerstvá paradajka
1 kaleráb
1 stredne veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok petržlenovej vňate
1 zväzok zelerovej vňate
20 guľôčok celého čierneho korenia
5 guľôčok celého nového korenia
3 guľôčky celých borievok
1 bobkový list
3 celé klinčeky
morská soľ podľa potreby
studená voda podľa potreby
domáce rezance



Postup:
Očistíme a umyjeme všetku zeleninu, na cibuli ponecháme spodnú šupku, polievku krásne zafarbí, do cibule zastrčíme celé klinčeky. Do veľkého hlbokého hrnca položíme perličku, ktorú vyberieme priamo z mrazničky, dobre vidno, že je zmrznutá až na kosť. Pridáme k nej všetku zeleninu, pokrájanú na veľké a hrubé kusy. Všetko zalejeme dostatočným množstvom studenej vody a pridáme všetky koreniny. Pridáme morskú soľ a prihodíme ešte aj viac kociek ľadu. Navrch položíme čerstvú zelerovú a petržlenovú vňať, zviazanú potravinárskym motúzom do viazaničky, po uvarení polievky sa bude ľahko vyberať. Hrniec prikryjeme pokrievkou a polievku na najnižšom plameni privedieme veľmi pomaličky do varu, ponecháme ju na 4 hodiny svojmu osudu, nedolievame žiadnu vodu, nezbierame žiadnu penu, lebo sa vôbec netvorí,celý čas sa varíme pod pokrievkou úplne prikryté len veľmi pomalým varom, ktorý je oveľa dlhší ako pri bežnom klasickom varení vdaka zmrznutej perličke a pridanému ľadu. Polievku máme uvarenú asi po 4 hodinách, je krásne vidno, aká je priehľadná, nádherne číra a úžasne zlato - žltá, podotýkam, že zelenina ani po tomto čase nie je vôbec rozvarená, zostane dokonca al dente. Vyberieme zeleninu na tanier, aj uvarenú perličku a necháme ju trocha vychladnúť, potom ju oberieme z mäsa a časť jej vynikajúceho mäska odložíme na dalšie výborné jedlo. Vývar scedíme cez husté sito a odoberieme z neho časť na uvarenie domácich rezancov do polievky. Na tanier dáme uvarené domáce rezance, zeleninku, mäsko, zalejeme horúcim vývarom, posypeme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a túto úžasnú polievku podávame horúcu. Polievka z perličky je hádam ešte oveľa chutnejšia než z domácej sliepky, právom je zaradená medzi slávnostné polievky pre jej krásny vzhľad, nádhernú vôňu a úžasnú chuť. V neposlednej miere má aj liečivé účinky a je vhodná pre deti, pre ženy po pôrode pre zoslabnutých, pre chorých, ale aj zdravých a najmä pre slávnostné a sviatočné príležitosti. Ak sa teraz pred sviatkami dostanete k možnosti mať perličku, vrelo odporúčam vyskúšať túto fantastickú polievku. :-) Prajem dobrú chuť! Môj priateľ chová doma i perličky, pripravila som pre neho nedeľnú polievku jeho osvedčeným spôsobom. Perlička patrí k domácej hydine,pochádza zo západnej Afriky, poznali ju už pred našim letopočtom starí Rimania, ktorí si ju veľmi cenili pre chutné mäso a vajcia, časom sa po etapách rozšíril jej chov do celého sveta. Má síce menej tuku ako sliepka, ale tuk je výrazne žltý, dáva nádhernú farbu polievke a mäsko zase úžasnú chuť a vôňu. Ak budete mať možnosť teraz pred sviatkami kúpiť v hypermarketoch kúpiť perličku, určite vyskúšajte túto vynikajúcu polievku.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...