RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Polievka z kohútich drobov

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 195      podpora -
Polievka z kohútich drobov
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Ide o veľmi silný a nádherne voňavý vývar z kohútich drobov, korenín a zeleniny.

Zloženie:
1 kohútie droby z domáceho kohúta - hlava, krídla, hrabáky, žalúdok, srdce, krk, vyrezaný tuk z kohúta
4 čerstvé mrkvy
2 petržlenové korene
1 menší zeler
1 kaleráb
1 pór
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 čerstvá zeleninová paprika
1 čerstvá paradajka
3 vetvičky zelerových listov
1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
1 čerstvá feferonka
15 guľôčok celého čierneho korenia
3 guľôčky celého nového korenia
2 guľôčky celých borievok
3 celé klinčeky
2 bobkové listy
soľ podľa chuti
studená voda podľa potreby

Postup:
Vypitvaného domáceho kukuricou kŕmeného kohúta očistíme, umyjeme, osušíme a rozporcujeme. Droby - krídla, srdce, žalúdok, hlavu, hrabáky a krk použijeme na polievku. Pečeň použijeme do náplne alebo na knedličky, ostatné časti na iné hlavné jedlo.
Droby, hrabáky a vyrezaný žltý tuk z kohúta dáme do veľkého hrnce, postavíme na liatinovú platňu na sporáku, zalejeme studenou vodou a na nejslabšom plameni pomaly privedieme do varu, osolíme, prikryjeme a varíme veľmi pomalým varom do zmäknutia - asi 5 hodín i viac, čo závisí i od veku kohúta. Vody dávame viac, pretože behom varenia už vodu nedolievame. Prípadnú penu z vývaru zbierame priebežne, ale pri tomto varení sa prakticky netvorí.
Medzitým očistíme zeleninu, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, pór, cesnak a cibuľu, ktorej spodnú šupku ponecháme, pretože dodá vývaru krásnou farbu. Očistíme zelenou papriku.zbavíme ju jadrovníka, žiliek a semienok, paradajku zbavíme stopky. Všetku zeleninu umyjeme a pokrájame na väčšie kusy. Cibuľu, cesnak, feferonku, zelenú papriku a paradajku ponecháme vcelku. Vňate petržlenu a zeleru umyjeme. Pripravíme potrebné korenie a síce celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky a bobkové listy.
Asi 45 minút pred koncom varenia pridáme všetku zeleninu, koreniny a vňate. Ked je zelenina uvarená na skus - al dente, vyberieme ju aj s uvarenými drobami do misy, nepotrebné časti vyhodíme, vývar necháme asi 20 minút sadnúť, potom scedíme do iného hrnca, kam pridáme pokrájanú zeleninu ako mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb. Dalej pridáme do vývaru pokrájané srdce, žalúdok a mäso, ktoré sme obrali z krídel a krku.
Horúci vývar aj s drobami a zeleninou naberieme do tanierov a podávame posypané čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže zavariť ešte domáce rezance, pečeňové knedličky, krupicové halušky apod., to záleží už len na Vás. Vychladnutý vývar ss dá zmraziť, v chladničke vydrží až 7 dní. Možno použiť vývar na podlievanie pečeného masa, do omáčok a rôznych polievok ako základ.

Mala som možnosť kúpiť domáceho kukuricou kŕmeného kohúta z dedinskej farmy, niekedy kupujem priamo z dvora alebo v metre. Kohút je síce drahší, ale je to dobrá investícia do kvalitnej hydiny, z ktorej môžeme výhodne pripraviť viac výborných jedál pre viac osôb
Správne uvarený vývar z kohútich drobov je peknej zlato - žltej farby, číry, krásne priezračný a po vychladnutí rôsolovatie. Vývar je úžasne chutný, posilňujúcí a má výrazné liečivé účinky.


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...