RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Hovädzie líčka na červenom víne a tymiáne

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 192      podpora -
Hovädzie líčka na červenom víne a tymiáne
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Dnes sa hovädzie líčka už považujú za lahôdku, hoci v minulosti to tak nebolo pre ich tuhosť a zdlhavú prípravu, to je však naozaj minulosť :-)

Zloženie:
1000 gramov hovädzích líčok
4 väčšie cibule
10 strúčikov cesnaku
3 veľké čerstvé mrkvy
1 veľký čerstvý petržlenový koreň
1 čerstvá feferonka
3 lyžice domácej bravčovej masti
500 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
200 ml domácej paradajkovej šťavy
domáci hovädzí vývar podľa potreby
1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
3 guľôčky celého nového korenia
2 guľôčky celých borievok
4 bobkové listy
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
sušený tymián podľa chuti
soľ podľa chuti


Postup:
Hovädzie líčka zbavíme tuhých častí a odblaníme, umyjeme, osušíme a pokrájame na väčšie hrubšie rezne, ktoré osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Cibuľu očistíme a pokrájame na kocky, očistený cesnak pokrájame na plátky a feferonku pokrájame na jemno. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na hrubšie kúsky o hrúbke asi 2 - 3 cm.
V horúcej masti sprudka opečieme rezne z hovädzích líčok, nehýbeme s nimi a necháme povrch skaramelizovať pekne do hneda - asi 3 až 4 minuty. Nepicháme do mäsa, aby nevytiekla zbytočne šťava zvnútra, potom rezne podeberieme drevenou špachtľou a obrátime, vtedy to už ide ľahko, samé odskočia odo dna hrnca a rovnakým spôsobom ich opečieme z druhej strany. Opečené hovädzie líčka vyberieme na tanier, do výpeku dáme cibuľu a feferonku, stiahneme plameň na stredný a cibuľu restujeme takmer do hneda, prihodíme plátky cesnaku a necháme asi 1 minútu rozvoňať. Potom pridáme koreňovú zeleninu a necháme ju pekne skaramelizovať. Prisypeme mletú sladkú červenú papriku a za stáleho miešania ju necháme v horúcom tuku úplne rozpustiť. Pridáme domácu paradajkovú šťavu, bobkové listy, celé nové korenie, celé borievky a tymián a krátko orestujeme. Prilejeme suché červené víno, zvýšime plameň a necháme prudko variť asi 20 minút, aby sa odparil alkohol. Do tohoto základu pridáme opečené hovädzie líčka, zalejeme horúcim domácim hovädzím vývarom asi do polovice mäsa, osolíme a prikryjeme pokrievkou. Necháme len pomaly tiahnuť na minimálnom plameni za občasného podliatia malým množstvom vývaru a dusíme, kým líčka nezmäknú až tak, že sa začnú rozvlákňovať a dajú sa krájať aj lyžicou, čo trvá asi 3 hodiny.Šťava je potom prirodzene zahustená a rôsolovitá pomalým dlhým dusením uvoľneným glejom a rozvarenou cibuľou. Výslednej šťavy nemá byť veľa, ale len málo, asi toľko ako pri varení guláša. Nikdy nezahusťujeme múkou!
Hovädzie líčka na červenom víne so zeleninou a tymiánom servírujeme horúce spolu so zeleninou a zemiakovou kašou. Časovo je to síce náročné jedlo, ale je to gurmánsky zážitok, ktorý sa oplatí. Cenovo je to pomerne lacné jedlo, ktoré je veľmi chutné, jemne pikantné a voňavé po víne, cesnaku, bylinkách a korení.


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...