RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Madarské ryžové jaternice

autor: Libchen (konzument)      body: 1      zobrazenia 223      podpora -

Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Máte radi jaternice a už nerobíte zabíjačku? Pripravte si ich podľa tohto receptu, môžete doma plniť črievka a uvaríte, ak črievka nemáte, plnku jednoducho upečiete, sú výborné za tepla i za studena

Zloženie:
500 gramov dlhozrnnej ryže
800 gramov bravčovej pečene
1000 gramov bravčového laloka
800 gramov tučného bravčového mäsa
100 gramov domácej bravčovej masti
200 gramov cibule
20 gramov mletého čierneho korenia
1 lyžica majoránky
20 až 30 gramov soli na 1 kg jaternicovej zmesi
studečná voda podľa potreby

Postup:
Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu. Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť. Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou. Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom. Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme. Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.
Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou.
Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...