RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Plnená bravčová hruď so žemľovou plnkou

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 425      podpora -
Plnená bravčová hruď so žemľovou plnkou
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Máte chuť na výdatný chutný a lacný obed pre celú rodinu? Vyskúšajte tento nenáročný recept

Zloženie:
1200 gramov bravčovej hrude s kosťou /rebrami/
60 gramov čerstvého masla
soľ podľa chuti
100 ml studenej vody na podliatie
Náplň:
3 včerajšie žemle
2 vajcia
100 ml studeného mlieka
1 zväzok zelenej petržlenovej vňate
60 gramov čerstvého masla
soľ podľa chuti
0,3 gramov čerstvo nastrúhaného muškátového orieška

Postup:
Bravčovú hrud vykostíme, vykostené rebrá i mäso umyjeme a osušíme, do mäsa z hrude ostrým nožom asi v strede spravíme širšiu a hlbšiu kapsu, pričom dávame pozor, aby sme mäso smerom k okrajom nikde neprerezali a kapsa zostala všade dookola neporušená a aby sme ju nožom nikde neprederavili. Bravčovú hrud poriadne nasolíme zvnútra i zvonka, rovnako nasolíme aj vykostené rebrá z každej strany a oboje dáme do pekáča, prikryjeme pokrievkou a odložíme odpočívať do chladničky, najlepšie na noc. V deň pečenia vyberieme z chladničky a necháme voľne zohriať na izbovú teplotu. Zatiaľ pripravíme náplň, včerajšie žemle pokrájame na kocky a necháme voľne preschnúť, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť mliekom. Petržlenovú vňať posekáme na jemno. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Vaječné žĺtky jemne osolíme a vymiešame do peny so zmäknutým maslom, vaječnú penu okoreníme čerstvo mletým muškátovým orieškom, pridáme v mlieku namočené kocky žemlí, posekanú petržlenovú vňať, tuhý sneh z bielkov a opatrne premiešame, aby sa kocky žemlí a sneh nerozbili. Pripravenou náplňou naplníme bravčovú hrud, avšak nie na tesno, náplň počas pečenia zväčší svoj objem, aby mäso počas pečenia neprasklo a náplň nevytiekla. Otvor zašijeme niťou alebo zopneme mäsovými ihlicami.. Naplnenú hrud položíme do pekáča na pripravené rebrá, aby mäso neprihorelo, podlejme malým množstvom studenej vody, na vrch mäsa položíme plátky masla, pečieme neprikryté 15 minút pri teplote 180 stupňov C najprv plnkou smerom nahor, potom obrátime, pečieme asi 1 hodinu za občasného polievania vypečenou šťavou. Dopekáme plnkou nahor do zlato - hnedej farby a polievame vypečenou šťavou. Ak nám zvýši plnka, tiež ju upečieme spolu s hrudou v pekáči. Upečenú hrud vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme asi 20 minút odpočívať, odstránime mäsové ihlice, ev. niť zo šitia a pokrájame na plátky o hrúbke asi 1 cm. Podávame horúce so zemiakovou kašou preliatou chutným výpekom. Mäsko upečenej bravčovej hrude je šťavnaté a mäkkučké ako masielko s veľmi chutnou chrumkavou kôrkou na povrchu a vo vnútri je chutná a veľmi jemná žemľová plnka, zo šalátov sa najlepšie hodí jemný zelený listový šalát, ale aj kvasená sudová kapusta či domáca čalamáda. Plnenou bravčovou hrudou lacno a veľmi chutne zasýtime celú rodinu, výborne chutí aj za studena s čerstvým domácim chlebom a domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami alebo s rôznou pikantnou doma nakladanou zeleninou. Upečené rebra sú tiež výborné za tepla i za studena, je na nich pomerne dosť chutného mäsa, ktoré oberieme a skonzumujeme, pri kosti je totiž mäso najchutnejšie.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...