RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Vegetariánsky Kibbeh z tekvice

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 240      podpora -
Vegetariánsky Kibbeh z tekvice
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Výborný vegetariánsky recept na slaný koláč z tekvice, orechov, bulguru a korenín z arabskej kuchyne, ktorý je pôvodne známy najmä z mäsa a bulguru v Libanone

Zloženie:
1 oranžová tekvica/iná
1 šálka /250 ml/celých na sucho opražených vlašských orechov
2 stredne veľké cibule
1,5 šálky bulguru
6 lyžíc olivového oleja
2 lyžičky mletej škorice
3 hviezdice drveného badyánu
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
múka polohrubá na zahustenie podľa potreby
tortová forma o priemere 24 cm
maslo na vymazanie formy podľa potreby
múka na vysypanie formy podľa potreby


Postup:
Tekvicu prekrojíme na polovicu a pomocou ostrej lyžice vydlabeme semienka, tekvicu olúpeme, umyjeme, osušíme, pokrájame na hrubšie časti a tie na plátky o hrúbke asi 3 - 5 mm. Plátky tekvice osolíme, položíme ich na plech s pečiacim papierom a polejeme olejom. Tekvicu pečieme v trúbe predohriatej na 190 stupňov až začne chytať pľuzgiere - cca 20 minút. Treba dávať pozor, aby sa nespálila. Necháme ju vychladnúť a v hrnci ju rozmixujeme na jemné pyré. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky. Pripravíme vlašské orechy, ktoré opražíme na suchom plechu v trúbe - 190 stupňov C/5 minút. Pripravíme bulgur. Bulgur je drvená pšenica, dostať ho v obchodoch so zdravou výživou, v bio obchodoch a hypermarketoch. Na panvici s mierne rozohriatym olejom necháme skaramelizovať cibuľu za stáleho miešania cca 10 minút a pridáme vlašské orechy, spolu znovu premiešame a necháme úplne vychladnúť. Do tekvicového pyré pridáme všetky koreniny a soľ, všetko dobre premiešame. Nebojte sa soli, tekvica jej znesie pomerne dosť. Pridáme bulgur, dobre znovu premiešame a necháme 20 minút postáť, aby bulgur trocha zmäkol a prepojili sa chute, potom zmes zahustíme múkou. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Na dno rozotrieme tekvicovú zmes, na ktorú dáme cibuľovo-orechovú zmes a rovnomerne rozotrieme a dáme znovu tekvicovú zmes s bulgurom, na povrchu sa pokúsime ihlicou nakresliť arabský vzor, potrieme olejom a vložíme piecť do trúby. Pečieme na 190 stupňoch 30 minút. Teplota a čas pečenia závisí od trúby. Ked kibbeh trocha vychladne, odstránime bočnú stranu formy a pokrájame ho na jednotlivé porcie. Upečený kibbeh som podávala s kôpkou jogurtu. Možno ho konzumovať vlažný, aj studený. Robila som len polovičnú dávku na skúšku, ale čoskoro upečiem znovu, aj ked je trošku pracný a náročný na čas. Kibbeh má mnoho variácií. Táto verzia je vynikajúcou chrumkavou pochúťkou, nielen pre vegetariánov. Nie nadarmo sa hovorí, že libanonská kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne sveta, je hned za francúzskou.




Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...