RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Madarské kysnuté tulipány

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 293      podpora -
Madarské kysnuté tulipány
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept



Zloženie:
cesto: 25 g čerstvé droždie  1 lžička cukor kryštál 
150 ml vlažného mlieka 300 g múka hladká extra špeciál 00 1 ks vajce  50 g čerstvé maslo/hera  3 lyžice cukor kryštálový
náplň:
3 lyžice cukor kryštál
1 lyžička mletej škorice
podľa potreby:
cukor so škoricou na posypanie tulipánov  rozpustené maslo na potretie tulipánov  múka na podsypanie

Postup:
Do misy dáme preosiatu múku premiešanú s cukrom, pridáme zmäknuté plátky čerstvého masla a vajce. Vo vlažnom mlieku s cukrom necháme napučať čerstvé droždie - asi 15 minút. K múke pridáme vykysmutý kvások. Všetko spracujeme spolu na hladké mäkšie cesto, kým sa netvoria v ceste bubliny, cesto trošku lepí a necháme ho prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu. Zmiešame v miske mletú škoricu s cukrom na náplň. Na ľahko pomúčenej doske vytvarujeme z vykysnutého cesta valec, ktorý rozdelíme na približne 6 rovnakých častí. Z jednotlivých dielov spravíme bochníčky, ktoré necháme 15 minút ešte nakysnúť. Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme z každého bochníčka podlhovastý ovál o hrúbke asi 1 mm, ktorý potrieme rozpusteným maslom, pričom po obvode ponecháme asi 1 cm široký voľný okraj. Na maslo rozotrieme cukor so škoricou. Po dlhšej strane oválu cesto stočíme do malého závinu. Tento závin zvislo nakrojíme ostrým nožom na oboch koncoch, hore asi do 1/3 dlžky cesta a dole asi do 1/2-viny. Dolnú nakrojenú časť od stredu obojstranne na boku vytiahneme smerom nahor a hornú časť vytiahneme smerom von od stredu, čím vznikne tvar tulipánu. Tulipány uložíme na plech s pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme zvyšným cukrom so škoricou. Tulipány necháme ešte 15 minút nakysnúť a trúbu predohrejeme na 180 stupňov C. Pečieme 15 minút do zlato-hnedej farby a upečené tulipány necháme vychladnúť mriežke. Čas pečenia a teplotu si každý odsleduje každý sám podľa svojej trúby. Tieto tulipány výborne chutia k dobrej kávičke, k horúcemu kakau alebo k horúcemu čaju, vhodné ako sladké raňajky, príprava vôbec nie je ťažká a tulipány sú veľmi pekným efektným a chutným sladkým kysnutým pečivom aj pre návštevy, vhodné i pre deti a na sviatočný stôl. Počas pečenia tulipánov sa nádherne rozvonia celý byt škoricou a umocní príjemný pocit domova. kávičke či ako sladké raňajky. Plnka môže byť kakaová, maková, nie však pudingová, lekvárová, tvarohová, aby pri pečení nevytiekla. Upečené tulipány sú pomerne veľké, kľudne pripravte menšie a budete mať dvojnásobný počet menších tulipánov.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...