RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Zemiakovo - maslové pagáče s jogurtom

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 330      podpora -
Zemiakovo - maslové pagáče s jogurtom
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Veľmi chutné pagáče zo zemiakov, masla a jogurtu, ktoré sú výbornou prílohou k polievkam na kyslo alebo samostatne ako vynikajúce pohostenie pre návštevy k vínu.

Zloženie:
700 gramov hladkej múky extra špeciál 00
21 gramov čerstvého droždia
1 lyžička cukru kryštál
100 ml vlažného mlieka
3 lyžičky soli do múky
1 vajce
150 gramov uvarených zemiakov
200 ml hustého bieleho domáceho neochuteného jogurtu/hustej kyslej smotany
250 gramov čerstvého masla
múka na podsypanie podľa potreby
1 vajce na potretie pagáčov
na posypanie:
sezamové alebo ľanové semienka, celá rasca ev. iné podľa chuti

Postup:
Do misy robota dáme preosiatu múku a soľ, premiešame, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a pretlačíme mačkadlom na zemiaky na jemno, necháme vychladnúť. K vykysnutému kvásku pridáme vajce, pokrájané zmäknuté maslo, pretlačené zemiaky, domáci jogurt a pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké nelepivé pružné mäkšie cesto, vytvarujeme cesto do bochníka, ktorého povrch posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkáme do obdĺžnika o hrúbke asi 2 cm, zvisle rozdelíme pomyselne na tri časti a preložíme tretinu cesta zvisle do stredu zľava doprava, cez druhú tretinu cesta a tretiu tretinu cesta preložíme zprava doľava tak, že budeme mať na sebe 3 vrstvy cesta, zložené cesto pootočíme o 90 stupňov, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teple 20 minút.Po tomto čase cesto rozvaľkáme a celý postup zopakujeme, necháme kysnúť znovu 20 minút. Podsypávame múkou len jemne podľa potreby, aby sa nezapracovalo zbytočne priveľa múky a pagáče neboli po upečení tvrdé, ale zostali mäkkučké. Zase rozvaľkáme po 3.krát, zložíme ako bolo popísané, pootočíme o 90 stupňov a ešte preložíme na polovicu, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť posledných 20 minút. Potom rozvaľkáme cesto do obdľžnika o hrúbke asi 1 cm, nie viac, lebo cesto ešte nakysne a aby sa počas pečenia nezosunuli. Z cesta formičkou vykrojíme okrúhle pagáče, ktoré ešte nožom otáčavým pohybom proti ľavej dlani rovnomerne zaguľatíme aj z bokov, pagáče preložíme na plech vystlaný teflonovou foliou/pečiacim papierom, pagáče potrieme rozšľahaným vajcom na povrchu, môžeme ešte posypať celým kmínom, ľanovými alebo sezamovými semienkami, ja som ich nechala na hladko. Rúru vopred vyhrejeme na 220 stupňov C, na spodok rúry dáme hrnček s vriacou vodou a na strednom rošte pečieme pagáče asi 20 minút, kým povrch bude krásne zlato - hnedý, čas pečenia je závislý od vašej rúry, treba odsledovať. Upečené pagáče necháme vychladnúť na mriežke. Hotové pagáče servírujeme ako prílohu k sýtym polievkam na kyslo alebo ako samostatný II. chod, sú vynikajúcim pohostením k vínu pre návštevy. Pagáče sú vdaka zemiakom mäkkučké, vláčne a ako čerstvé i na druhý deň, sú veľmi jemné a chutné vdaka maslu a jogurtu, s cestom sa výborne pracuje. Tieto pagáče môžu aj deti pre ich jemnú a vynikajúcu chuť, všetci tí, ktorí nemôžu z akejkoľvek príčiny oškvarkové pagáče, sú však výborné pre každého, vrelo odporúčam vyskúšať. Počet pagáčov z tohoto množstva závisí od veľkosti použitej formičky, ja som vykrajovala formičkou o priemere 4 cm a upiekla som 2 plechy po 40 kusov, spolu mi vyšlo 80 kusov vynikajúcich pagáčov.




Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...