RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Kuracie stehná dusené na Chardonnay, bobkovom liste a bylinkách

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 201      podpora -
Kuracie stehná dusené na Chardonnay, bobkovom liste a bylinkách
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Talianska kuchyňa je založená na jednoduchosti a dôslednom využití všetkých surovín. Tento recept je v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho uviedla Mara Martin z Da Fiore v Benátkach

Zloženie:
4 kuracie stehná s kožou a kosťou
1 stredne veľká cibula
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok na drobno posekanej čerstvej petržlenovej vňate
2 bobkové listy
0,5 lyžičky sušeného tymiánu
0,5 lyžičky sušeného rozmarínu
250 ml suchého bieleho vína Chardonnay
4 lyžice studenej vody
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
3 lyžice olivového oleja

Postup:
Kuracie stehná očistíme, umyjeme a osušíme. Cibuľu očistíme a pokrájame na jemno, petržlenovú vňať posekáme na drobno, cesnak očistíme a prelisujeme. V rozohriatom olivovom oleji na strednom plameni opečieme do zlatej farby kuracie stehná z oboch strán - asi 7 minút, vyberieme zatiaľ na tanier. Vo výpeku orestujeme cibuľu do sklovita - asi 5 minút, pridáme petržlenovú vňať, nastrúhanú citronovú kôru, prelisovaný cesnak, krátko orestujeme asi 2 až 3 minúty, pridáme opečené kuracie stehná, prihodíme bobkové listy,pridáme tymiána rozmarín, vrátime opečená kuracie stehná, ktoré až teraz osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a chvíľku restujeme spolu za stáleho miešania. Zalejeme vínom Chardonnay, zvýšime plameň, necháme víno prebublávať, pričom usilovne zoškrabávame chutný výpek, ked sa alkohol odparí, prilejeme asi 4 lyžice vody, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni dusíme asi 45 minút., kým nezačne mäsko ľahko oddeľovať od kosti, vyberieme bobkové listy. Na taniere položíme horúce udusené kuracie stehná, podlejeme chutnou vínovo - bylinkovou šťavičkou, servírujeme s ryžou Basmati a pohárom dobre vychladeného vína Chardonnay. Recept som nepatrne upravila, v pôvodnom recepte sa používa celé a rozporcované kura, jedlo sa servíruje so zemiakmi pokrájanými na malé kúsky. Použité bylinky, cibuľa a cesnak patria do talianskej Gremolata, čo je zmes, ktorá sa pridáva do jedla na ochutenie a zvýraznenie chuti jedla. V Gremolate sa používa často miesto citonovej kôry nastrúhaná pomarančová kôra a miesto obyčajnej cibule sa používa aj jarná cibuľka alebo červená cibuľa, pôvodne z byliniek to bola posekaná petržlenová vňať, dnes sú v nej aj iné bylinky ako šalvia, koriander, mäta pieporná a iné, dokonca strúhaný syr pecorino romano, sardely a píniové oriešky. Gremolata je typická pre Osso buco alla Milanése. Toto jedlo je známe v Taliansku pod názvom Il pollo rustico con patate, čo je Rustikálne kura so zemiakmi

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...