RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Pikantný domáci kečup

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 153      podpora -
Pikantný domáci kečup
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Niekoľko rokov robím pikantný domáci kečup z paradajok, ktorý nám doma veľmi chutí a tento recept sa mi veľmi osvedčil

Zloženie:
2000 gramov čerstvých paradajok
250 gramov kyslejších neošúpaných jabĺk
250 gramov cibule
1 čerstvá feferonka
1 lyžica sladkej červenej mletej papriky
1 lyžica soli
125 ml octa
150 gramov cukru kryštál
5 guľôčok celého čierneho korenia
5 guľôčok celého nového korenia
5 kusov celých klinčekov
0,5 lyžičky mletej škorice

Postup:
Paradajky umyjeme, vyrežeme nejedlú časť pri stopke a pokrájame na kolieska, jablká umyjeme, odstopkujeme, zbavíme jadrovníka, nešúpeme a pokrájame na kolieska, cibuľu očistíme a pokrájame tiež na kolieska. Všetko dáme do veľkého hrnca so sandwichovým dnom, pridáme celé čierne korenie, soľ, celé nové korenie, umytú odstopkovanú feferonku pokrájanú na jemno aj so semienkami, červenú sladkú mletú červenú papriku, mletú škoricu, celé hrebíčky, prilejeme ocot, premiešame, privedieme do varu a varíme asi 1 a 1/2 hodiny za občasného premiešania, nepodlievame vodou, paradajky pustia dosť tekutiny. Po tejto dobe pridáme cukor a varíme ešte 15 minút, môžeme odparovať i dlhšie, kým nedosiahneme nami požadovanú konzistenciu podľa toho, aký hustý kečup chceme mať. Uvarený kečup rozmixujeme aj s koreninami, prepasírujeme cez husté sito do iného hrnca a naplníme do pohárov, ktoré zaviečkujeme a skontrolujeme, či viečka dobre držia. Naplnené poháre vložíme do hrnca, do 3/4 zalejeme studenou vodou, privedieme vodu do varu a prikryté pokrievkou sterilizujeme pri 80 stupňoch C po dobu 20 minút. Kečup vyberieme, necháme vychladnúť, poháre poutierame čistou utierkou a odložíme a poličku do chladnej tmavej špajze. Po otvorení skladujeme do spotrebovania v chladničke. Kečup na rýchly konzum sterilizovať nemusíme. Sterilizujem aj tú časť kečupu, ktorá mi zostala v site po pasírovaní v site a používam ako hustý domáci paradajkový pretlak. Tento domáci kečup neobsahuje žiadne konzervačné látky ani éčka, sterilizovaný je trvanlivý, veľmi kvalitný, úžasne chutný, nekazí sa a neplesnivie, je oveľa kvalitnejší a lacnejší ako kupovaný z obchodu, má vynikajúcu chuť, je pikantný a každý si môže chuť ešte doladiť podľa svojich predstáv, vždy je doma po ruke ma okamžité použitie do akéhokoľvek jedla a môžeme podávať aj ako výbornú chuťovku alebo prílohu k cestovinám, vysmážaným hranolkom, údeninám, syrom a podobne. Príprava je naozaj jednoduchá a veľmi sa oplatí.




Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...