RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Voňavý Trdelník

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 199      podpora -
Voňavý Trdelník
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Trdelník je tradičné sladké pečivo z kysnutého cesta, ktoré sa navinie na trdlo, obalí v orechoch s cukrom a škoricou a upečie, vnútro je duté, s ľahkou mäkkou úzkou striedkou, povrch chrumkavý.

Zloženie:
250 gramov polohrubej múky
1 štipka soli
2 polievkové lyžice cukru
15 gramov čerstvého droždia
1 lyžička cukru kryštál
125 ml vlažného mlieka
1 balenie vanilkového cukru
50 gramov rozpusteného vlažného masla
nastrúhaná kôra z 1 citróna
1 vajce
na obalenie:
50 gramov vlašských orechov
12 kusov kockového cukru
1 lyžička mletej škorice
na potretie valčeka:
vlažné rozpustené maslo
na potretie cesta:
1 rozšľahané vajce


Postup:
Do misy robota preosejeme múku, premiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teple vykysnúť kvások. Ked kvások vykysol, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, rozpustené maslo a vymiesime pomocou miesiacich hákov na hladké tuhšie cesto, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple kysnúť - asi 2 hodiny. Kým cesto kysne, zabalíme drevený valček na vaľkanie cesta do alobalu. V sekáčiku rozdrvíme na hrubo kockový cukor a vlašské orechy, zmes zmiešame s mletou škoricou a rozprestrieme rovnomerne na plech s pečiacim papierom. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme nožom na polovice a každú polovicu cesta rozšúľame dlaňami na dlhý šúľok o hrúbke nášho palca. Naše trdlo - valček v alobale potrieme tenkou vrstvou rozpusteného masla, aby sa cesto neprilepilo na alobal a špirálovite tesne vedľa seba navinieme šúľky cesta, valčekom ešte niekoľkokrát zľahka prejdeme cestom po doske, čím sa cesto na valčeku trocha sploští a lepšie spojí a priľahne na obalený valček. Cesto necháme ešte 20 minút podkysnúť a potrieme dookola po celej ploche rozšľahaným vajcom, potom obalíme v zmesi orechov, cukru a škorice. Obalené cesto na valčeku položíme na formu na biskupský chlebíček alebo nad hlbší pekáč a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov C. Pečieme asi 30 minút do červena, kým cukor na povrchu nezačne karamelizovať a opečú sa drvené orechy, pričom valček každých 10 minút o niečo pootočíme, aby sa rovnomerne opiekol celý povrch. Počas pečenia kuchyňa nádherne rozvoniava po vanilke, karameli a škorici. Upečený Trdelník vyberieme z rúry, ešte za horúca zosunieme z valčeka a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnutý Trdelník ostrým nožom pokrájame v mieste špirálovitých prstencov na jednotlivé porcie, ktoré dáme na podnos. Kto chce, môže ešte posypať povrch práškovým cukrom. Servírujeme k čiernej káve, ku kakau alebo k čaju. Trdelník je vlastne obyčajné sladké kysnuté cesto, rôzne ochutené, vo vnútri duté s úzkou vrstvou mäkkého nadýchaného cesta pod chrumkavým karamelovo - orechovým povrchom so škoricou, je úžasne chutný a voňavý. V histórii je prvá zmienka o Trdelníku už v roku 1450, známym a obľúbeným sa stal v 18. storočí. Pôvod tohto sladkého pečiva je v Transylvánii v Sedmohradsku, kde sa už piekol namotaný v pásoch na drevenom trdle za stáleho otáčania nad otvorenou pahrebou z dreveného uhlia, týmto spôsobom sa pečie dodnes, chuť pečeného nad pahrebou je typická a neopakovateľná. Trdelník sa rozšíril odtiaľ do celého Madarska, do Viedne, do Skalice na Slovensku, na Moravu a inde, dnes sa pečie v celom svete. EÚ uznala Trdelník ako tradičné madarské pečivo a ešte Trdelník z mesta Skalica. Názov pečiva je od trdla, na ktorom sa pečie. ľudia sú veľmi vynaliezaví, dnes ho pečú na kovových valčekoch, na prázdnych obalených pivových konzervách, dokonca na prázdnych a obalených šúľkoch z toaletného papiera, pečú ho v peci, nad pahrebou,v rúre, na grile a podobne. Pôvodné ochutenie povrchu trdelníka bol iba horúci karamel z cukru, postupne pribudli vlašské orechy, škorica, kokosový orech a iné, do cesta sa neskôr pridala aj vanilka a strúhaná citrónová kôra. Moderné verzie už sú známe tým, že upečený trdelník sa plní rôznymi náplňami i zmrzlinou, takou skoršou obdobou je rakúska Shaumrolle - plnené lístkové pečivo bielkovou penou, ľudovo nazývané "šamrolky"

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...