RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Ražný kvások podľa Petra Reinhardta

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 315      podpora -
Ražný kvások podľa Petra Reinhardta
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Založenie kvásku je základom pečenia domáceho kváskového chleba bez droždia.

Zloženie:
500 gramov ražnej múky
500 ml vlažnej vody

Postup:
Než začneme so založením kvásku, pripravíme si chlebovú ražnú múku, vlažnú vodu, čistý uzavierateľný sklený zaváraninový pohár o objeme 0,7 litra i viac a drevenú varešku, pretože kvások zásadne nemiešame kovovou lyžicou.
1. deň: Do pohára dáme 100 g chlebovej ražnej múky, prilejeme 100 ml vlažnej vody a drevenou vareškou poriadne spolu premiešame do hladka, aby tam nezostali hrudky. Má vzniknúť trošku hutnejšia zmes než palacinkové cesto. Pohár prekryjeme mikroténovým sáčkom a necháme odpočívať na pulte pri izbovej teplote (cca 21 - 23 °C) asi 24 hodín.
2. deň: Druhý deň sa ešte v našom pohári až tak veľa nedeje, ale i tak približne po 24 hodinách prikŕmime kvások - premiešame drevenou vareškou s cca 50 g žitné chlebové múky a cca 50 ml vlažnej vody, nádobu opäť prikryjeme, ale ne nepriedyšne a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.

3. deň: Kvások obyčaj ožíva a začne pracovať. Na povrchu sú vidieť malé bublinky a zväčší sa nám mierne objem. Zopakujeme prikŕmenie - 50 g ražnej chlebovej múky a 50 ml vlažnej vody.

4. deň: Kvások už veselo buble. Tým však narastá i objem, preto odlejeme polovicu objemu, ktorú môžeme použiť hneď na pečenie alebo vyhodíme, pretože novo založený kvások potrebuje aspoň týždeň - ideálne 10 - 14 dní na dokonalé vyzretie.

Takže, nech to znie akokoľvek rozhadzovačne, polovica kvásku musí ísť od tohoto dňa vždy pred novým dokŕmením preč. Dokrmíme rovnakým postupom ako 2. de) - 50 g ražnej chlebovej múky a 50 ml vlažnej vody a toto opakujeme ešte týždeň. Kvások je celú dobu v pohári na pulte pri izbovej teplote cca 21 až 23 °C.
Krásne vyzretý ražný kvások potom použijeme na pečenie a zvyšnú časť prelejeme do skleneného pohára s uzáverom a odložíme do chladničky. Približne jedenkrát za 2 týždne vyberieme kvások von z chladničky, necháme trochu aklimatizovať pri izbovej teplote, jedenkrát prikŕmíme a znovu ho odložíme do chladničky.

Pomocí dobre vyzretého ražného kvásku upečieme nádherný, voňavý a úžasne chutný domáci chlieb.
Založenie kvásku je základom pečenia dobrého domáceho kváskového chleba bez droždia. Tento kvások podľa receptu Petra Reinharta, vynikajúceho amerického pekára, autora kucharskych kníh a pedagóga uznávaného po celom svete.




Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...