RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Dusená červená kapusta na karameli s jablkom na sladko - kyslý spôsob

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 2199      podpora -
Dusená červená kapusta na karameli s jablkom na sladko - kyslý spôsob
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Vynikajúca príloha k pečenej kačke a k rôznym pečeným mäsám

Zloženie:
1200 gramov čerstvej červenej hlávkovej kapusty
1 veľká cibuľa
1 veľké kyslejšie jablko
3 polievkové lyžice cukru kryštál
3 lyžice domácej bravčovej masti
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica celej rasce
10 guľôčok celého čierneho korenia
4 guľôčky celého nového korenia
2 guľôčky celých borievok
1 bobkový list
soľ podľa chuti
ocot biely vínny podľa chuti
studená voda podľa potreby

Postup:
Do suchého horúceho hrnca dáme 3 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania ho necháme na strednom plameni rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút. Prilejeme asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi karamel rozmiešame do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!! Pridáme rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujeme do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút. Pridáme čerstvú červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť. Kapustu podlejeme asi 100 ml studenej vody, pridáme celú rascu, celé čierne a celé nové korenie, celé borievky, soľ a 1 bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko, potom kapustu dusíme na strednom plameni pod pokrievkou asi 10 minút za občasného premiešania. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkava - al dente. Zaprášime ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" ( z nemčiny "staubem" znamená zaprášiť) = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusíme už odokryté - asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút. Vypneme plameň, necháme chvíľku odstáť a dochutíme kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť. Horúcu kapustu naberieme do misy a podávame ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň je kapusta ešte lepšia a chutnejšia. Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k rôznemu inému pečenému mäsu. Recept na pomaly pečenú kačku TU:
http://www.sefkuchari.sk/index.php?a=opre&rid=1221

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...