RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilitácie

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 463      podpora -
Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilitácie
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Máte radi chrumavú pestrú čalamádu a nechce sa Vám sterilizovať? Vyskúšajte tento spoľahlivý recept a budete rovnako nadšení ako mnohí so mnou :-)

Zloženie:
2000 gramov bielej hlávkovej kapusty
1000 gramov rôznofarebnej čerstvej zeleninovej sladkej papriky
1000 gramov uhorky hadovky
500 gramov cibule
400 gramov čerstvej mrkvy
300 ml 8 % - tného octa
400 gramov cukru kryštál
70 gramov soli
1 polievková lyžica celého čierneho korenia
na 1 zaváraninový pohár o objeme 720 ml:
1 čerstvá guľatá feferonka
3 bobkové listy
1 lyžička borkén
1 lyžička kyselina citrónová

Postup:
Odstránime z bielej hlávkovej kapusty vonkajšie poškodené listy, rozkrojíme ju na štvrtiny, vyrežeme hlúb, pokrájame na tenké prúžky nožom alebo nastrúhame robotom či ručne, pokrájanú kapustu dáme do väčšej nádoby. Pridáme na tenké mesiačiky pokrájanú cibuľu, nasledujú uhorky, ktoré neošúpeme, len odkrojíme oba konce, umyjeme a nastrúhame na tenké plátky na strúhadle na uhorky. Na tom istom strúhadle nastrúhame na tenké plátky očistenú a umytú čerstvú mrkvu. Napokon pridáme čerstvé papriky, ktoré zbavíme jadrovníka, semienok a žiliek, umyjeme, necháme dobre odkvapkať z vody a pokrájame na tenké prúžky, použijeme rôznofarebné papriky a pridáme aj čerstvú červenú kápiu pokrájanú na tenké prúžky. Do misky dáme cukor kryštál, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú v prášku, borkén, na malé kúsky polámaný sušený bobkový list, celé čierne korenie, všetko spolu dobre premiešame a pridáme k nakrájanej a nastrúhanej zelenine, poriadne premiešame Prilejeme ocot, vodu nepridávame, zelenina pustí tekutiny dosť, všetko spolu znovu poriadne premiešame rukami, necháme odpočívať 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute
Po tejto dobe pripravenú zmes poriadne natlačíme do umytých vysterilizovaných suchých pohárov až takmer pod okraj a dolejeme až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla akurát do všetkých pohárov, Poháre uzavrieme vysterilizovanými suchými viečkami a presvedčíme sa, či dobre držia všetky. Viečka zatláčame na poháre hlavicou z umelej hmoty, môžete použiť aj poháre so závitmi a s viečkami na závity. Naplnené a uzavreté poháre neotáčame hore dnom a netreba ich ani sterilizovať. Z uvedeného množstva zeleniny som naplnila 5 pohárov o objeme 720 ml, čalamádu som odložila do suchej chladnej tmavej špajze, čalamádu možno konzumovať asi o 1 mesiac, po otvorení treba pohár dať do chladničky, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, bez akejkoľvek ujmy, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, pripravím ešte 2 várky, u nás ide veľmi na odbyt, do polovice pohárov pridávam na vrch 1 feferonku na pohár,lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, čalamáda vydrží bez ujmy až 2 roky i viac, nie však u nás doma :-) Do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom a ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa žiadne Deko alebo Zelko, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť.
Borkén je dvojsiričitan draselný, ktorý sa používa vo vinárstve, má silne antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť napr. v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.






















Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...