RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Koláč Leopard

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 249      podpora -
Koláč Leopard
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Veľmi chutný a efektný kysnutý koláč vhodný na sladké raňajky.

Zloženie:
základné nezafarbené cesto 25 gramov maizeny /kukuričný škrob/
250 ml studeného mlieka
50 gramov čerstvého masla
375 gramov hladkej múky extra špeciál 00
3,5 gramov sušeného droždia
75 gramov práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
svetlé kakaové cesto:
1/4 - tina základného nezafarbeného cesta
5 gramov holandského kakaa
5 ml studeného mlieka
1 lyžička práškového cukru
tmavé kakaové cesto:
1/4 - tina svetlého nezafarbeného cesta
15 gramov holandského kakaa
1 lyžica studeného mlieka
1 lyžica práškového cukru
na potretie koláča:
1 lyžica studeného mlieka



Postup:
V studenom mlieku rozmiešame kukuričný škrob do hladka, aby v ňom neboli žiadne hrudky, na miernom plameni za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu, vypneme plameň a v uvarenej horúcej kaši rozpustíme za stáleho miešania čerstvé maslo zbytkovým teplom. Zmes necháme úplne vychladnúť. Do misy robota dáme preosiatu múku premiešanú so soľou, vanilkovým cukrom, cukrom, droždím, pridáme mliečnu kašu s rozpusteným maslom a v robote pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké lesklé hodvábne cesto, vyberieme cesto na dosku, vytvarujeme z neho bochník, ktorý rozdelíme na polovicu. Polovicu cesta dáme do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť - asi 2 hodiny, to bude svetlé nezafarbené cesto.. Druhú polovicu cesta rozdelíme nožom na dve polovice = 2 štvrtiny, do prvej štvrtiny cesta pridáme 5 gramov kakaa, 5 ml studeného mlieka a 1 lyžičku cukru, všetko spolu vymiesime do hladka, vytvarujeme bochník - to bude svetlé kakaové cesto. Do druhej štvrtiny cesta pridáme 15 gramov kakaa, 1 lyžicu studeného mlieka, 1 lyžicu cukru a tiež vymiesime do hladka - to bude tmavé kakaové cesto. Obe kakaové cestá vytvarujeme do bochníka a dáme každý bochník cesta zvlášť do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť - tiež asi 2 hodiny. Každý vykysnutý bochník rozdelíme na 7 približne rovnakých častí, spravíme z nich malé bochníčky. Každý bochníček rozšúľame dlaňami na šúľky o dĺžke asi 20 cm. Zo šúľkov svetlého nezafarbeného cesta a svetlého kakaového cesta rozvaľkáme ovál o uvedenej dĺžke. Každý šúľok tmavého kakaového cesta zabalíme na tesno do svetlo kakaového oválu a potom zabalíme na tesno ešte do oválu zo svetlého nezafarbeného cesta. Formu na biskupský chlebíček vystelieme pečiacim papierom, na spodok vložíme 3 zabalené šúľky, na ktoré rozložíme 4 zabalené šúľky cesta - týmto vytvoríme vzor Leopard. Povrch potrieme studeným mliekom a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme 40 až 45 minút. Upečený leopardí koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke, vychladnutý koláč pokrájame na porcie. Podávame s čerstvým maslom, Nutellou alebo domácim lekvárom k horúcemu kakau alebo k čaju. Na sviatočnejšiu príležitosť môžeme koláč Leopard potrieť rozpustenou čokoládovou polevou a posypať na hrubo nasekanými lieskovými alebo inými orechmi, do cesta môžeme pridať nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru. Koláč Leopard je nielen efektný na pohľad, ale je aj veľmi chutný, ľahučký a nadýchaný, vhodný ku kávičke pre návštevy a sú to vynikajúce sladké nedeľné raňajky.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...