RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Biely zemiakový rascový chlieb mojej babičky

autor: Libchen (konzument)      body: 12      zobrazenia 5984      podpora 12.9.2016
Biely zemiakový rascový chlieb mojej babičky
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Vynikajúci doma pečený chlieb mojej babičky, ktorá žila na dedine a zostal mi od detstva v pamäti. Venujem jej pamiatke k 112 - tim narodeninám, s láskou spomínam na moju drahú babičku.

Zloženie:
750 gramov hladkej múky extra špeciál 00 + múka na podsypanie
250 gramov v šupke uvarených zemiakov
2 čajové lyžičky soli
21 gramov čerstvého droždia
1 čajová lyžička cukru kryštál
1 polievková lyžica celej rasce
3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
1 polievková lyžica bieleho octa
450 ml vlažnej vody

Postup:
Do vandlíka dáme preosiatu múku, soľ a premiešame. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ich do priehlbinky v múke. Na zemiaky rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme časťou vlažnej vody, údaj o množstve vody je len orientačný, závisí od kvality múky, koľko je schopná prijať vody a múčnatosti zemiakov, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút. Ked kvások vykysne, zľahka ho začneme premiešavať s múkou za pridania octu a oleja. Pridáme celý kmín, rukami dôkladne spracujeme zmes na hladké polomäkké pružné lesklé cesto, kedže vplyvom zemiakov cesto bolo dosť riedke, musíme pridať ešte múku, kým dosiahneme potrebnú konzistenciu. Vrch posypeme múkou i spodok, prikryjeme cesto čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Cesto vyklopíme pomúčenými rukami na pomúčenú dosku a len zľahka vytvarujeme guľatý bochník, neprepracovávame ho, ako zvykneme, aby sa nevytlačili bubliny z cesta. Pomúčenými rukami ho jemne preložíme na múkou vysypaný pečiaci papier na plechu a necháme ho ešte 15 minút podkysnúť. Pečieme v trúbe prvých 10 minút na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom pri teplote 225 stupňov C a 50 minút pri teplote 190 stupňov C. Na spodok trúby dáme malý kastrólik s horúcou vodou - "tzv.vlhké pečenie." Upečený chlieb dáme vychladnúť na mriežku, tentokrát ho nepotierame vodou vôbec. Celý byt počas pečenia nádherne rozvoniava dráždivou vôňou čerstvého domáceho chlebíka ako v starých časoch u mojej drahej starej mamy alebo vo vidieckej pekárni.

Ani po toľkých rokoch som to nevydržala a chlieb bol ešte teplý, ked som si z neho ukrojila patku, ktorú veľmi ľúbim, s chrumkavou múčnou kôrkou a mäkkučkou striedkou. Ak máte aj chuť na čerstvú patku, vy to nerobte podľa mňa :-))) Chlieb má krásne nadýchanú štruktúru striedky s veľkými okami, je kyprý a ľahučký ako páperie, má chrumkavú múčnu kôrku, je úžasne chutný a vydrží vláčny a je ako čerstvý i viac dní.

S láskou si spomínam, ako moja drahá babička vstávala v deň pečenia chleba za tmy už o 3. hodine ráno, zamiesila tento chlebík vo veľkom drevenom koryte, vytvarovala až 7 veľkých bochníkov chleba, ktoré sádzala veľkou lopatou do domácej pece, ked upečený chlieb vychladol, zabalila ho do čistých ľanových utierok a dala do izby na veľký stôl, piekla raz do týždňa pre svojich 7 detí a mňa, ked sme bývali u nej. Čerstvo upečený veľký krajec chleba nám natrela domácou masťou, posypala cibuľou a s tým sme lietali v dedine po vonku s ostatnými deťmi. V deň pečenia chleba vždy zamiesila viac cesta, spravila z neho lángoše, ktoré na veľkej lopate dala do pece a upiekla. Horúce lángoše potrela husacou masťou, posypala cesnakom a každý k tomu dostal veľký pohár ešte teplého mlieka, ktoré stihla čerstvo nadojiť od našej kravičky. Boli to najlepšie sedliacke raňajky a najlepší chlieb, ktorý som kedy jedla. Tento receptík venujem pamiatke mojej drahej babičky k jej nedožitým 112 -tim narodeninám, tej tichej pracovitej láskavej starostlivej starej žene. Babi, dakujem!

Vytlačiť recept




Libchen    (id: 269)    (14.9.2016 o 07:34)   
hucko, dakujem, až si ma rozplakal...nečakala som to
hucko    (id: 268)    (12.9.2016 o 09:58)   
Krásne napísané, nedalo mi a musel som ho podporiť aj na Facebooku. Na stránke https://www.facebook.com/Sefkuchari.sk/ je tam spropagovaný tento Tvoj recept (teda od Tvojej babičky). Je to tam 12.9.2016
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...