RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Gözleme - turecké kysnuté plnené kapsy

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 327      podpora -
Gözleme - turecké kysnuté plnené kapsy
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Veľmi chutné obľúbené turecké kysnuté plnené kapsy, ktoré sa podávajú samostatne alebo ako príloha.

Zloženie:
cesto:
500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
soľ - 2 lyžičky
25 gramov čerstvého droždia
1 lyžička kryštálového cukru
300 ml vlažnej vody
3 lyžice olivového oleja
čerstvé maslo na potretie podľa potreby
Náplň:
1 kus menšej cibule
3 strúčiky cesnaku
2 veľké čerstvé paradajky
100 gramov mäkkého zrejúci syra podľa výberu
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:
Do misy robota dáme múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme vlažnou vodou, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku prilejeme olej a vymiesime jemné pružné nelepivé mäkšie cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, netreba podsypávať múkou, s cestom sa výborne pracuje, z cesta vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 8 častí a spravíme bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme do kruhu o veľkosti plytkého taniera a o hrúbke asi 1 až 2 mm. Na jednu polovicu cesta dáme 2 lyžice náplne, cez náplň prehneme druhú polovicu cesta, okraje po obvode stlačíme prstami, a máme naplnené gözleme. Pripravené gözleme položíme na suchú rozpálenú nepriľnavú panvicu, prikryjeme pokrievkou a pečieme, kým sa nafúknu a na povrchu vzniknú hnedé škvrny, obrátime pomocou drevenej špachtle a dopečieme. Upečené gözleme ihned potrieme čerstvým maslom a podávame. Náplň pripravíme z očistenej cibule, ktorú pokrájame na tenké mesiačiky, z očisteného cesnaku, pokrájaného na tenké plátky, pridáme umyté a osušené paradajky, ktoré pokrájame na malé kocky, rovnako pokrájame aj syr, zmes okoreníme, osolíme a premiešame. Gözleme servírujeme horúce bud samostatne s Ayranom, čo je nápoj z bieleho jogurtu zmiešaného so soľou a studenou vodou alebo podávame ako chutnú prílohu k polievkam. Náplne môžu byť rôzne, napr. zo špenátu so syrom, s baklažánom, s cuketou, inou zeleninou alebo s mletým jahňacím či hovädzím mäsom, a inými náplňami, ide o mimoriadne obľúbený veľmi starý tradičný turecký recept, dnes sú známe i sladké náplne a pripravuje sa aj z nekysnutého cesta, tie sú oveľa tenšie, v kysnutých gözleme je do čoho kusnúť.




Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...