RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Nadýchaná kysnutá bábovka

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 574      podpora -
Nadýchaná kysnutá bábovka
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Bábovku má každý rád, ku kávičke milujeme túto nadýchanú kysnutú dvojfarebnú bábovku veľmi jemnej chuti.

Zloženie:
400 gramov hladkej múky extra špeciál 00
200 gramov polohrubej múky
1 čajová lyžička soli
3 polievkové lyžice kopcom práškového cukru
27 gramov čerstvého droždia
1 čajová lyžička cukru kryštál
150 ml vlažného mlieka
50 gramov rozpusteného vlažného masla
1 vajce
200 ml hustého neochuteného domáceho bieleho jogurtu/jogurtu gréckeho typu
3 polievkové lyžice holandského kakaa
2 polievkové lyžice studeného mlieka na rozmiešanie kakaa
čerstvé maslo na vymazanie bábovkovej formy podľa potreby
polohrubá múka na vysypanie bábovkovej formy podľa potreby


Postup:
V mise robota premiešame so soľou a práškovým cukrom obe preosiate múky, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom kryštál, zalejeme 50 ml vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút. Zatiaľ rozpustíme v hrnčeku maslo a kakao vymiešame so studeným mliekom. K vykysnutému kvásku pridáme vlažné rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko, vajce, hustý biely neochutený domáci jogurt a vymiesime hladké pružné nelepivé mäkšie cesto, najprv miesime 10 minút na rýchlosti č. 1 a ešte 5 minút na rýchlosti č. 2, kým sa na povrchu budú tvoriť veľké bubliny. Vymiesené cesto rozdelíme na dve polovice, jednu polovicu cesta vložíme zvlášť do inej misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu, to bude svetlé cesto. Do druhej polovice cesta v robote zapracujeme kakao vymiešané s mliekom, to bude tmavé cesto. Tmavé cesto tiež prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu. Obe vykysnuté cestá na nepomúčenej doske rozvaľkáme do obdĺžnika o veľkosti 40 x 20 cm a o hrúbke asi 2 až 3 mm. S cestom sa výborne pracuje, netreba podsypávať múkou, nelepí sa o dosku. Na svetlé cesto položíme tmavé cesto, niekoľkokrát ho zľahka prejdeme valčekom, aby sa obe cestá spojili, od dlhšej strany zrolujeme na pevno do závinu. Závin vložíme do bábovkovej formy, ktorú sme predtým vymazali maslom a vysypali múkou, oba konce závinu spojíme stlačením k sebe, formu prikryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť ešte 1 hodinu. Vykysnutú bábovku vložíme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C a pečieme asi 45 až 50 minút. Upečenú bábovku vyberieme z rúry, ešte za tepla ju vyklopíme z formy, dáme vychladnúť na mriežku. Vychladnutú bábovku môžeme pocukrovať, pokrájame na porcie a môžeme podávať k dobrej kávičke, k horúcemu kakau či k horúcemu čaju.Bábovka vôbec nie je presladená, je mimoriadne ľahučká a nadýchaná, má úžasnú a veľmi jemnú výbornú chuť.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...