RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Domáce chrumkavé pivné rožky

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 1084      podpora 2.8.2016
Domáce chrumkavé pivné rožky
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Máte chuť na kvalitné chrumkavé domáce pivné rohlíky? Môžete si ich upiecť Vy sami a budú o to viac chutiť, verte, že ak vyskúšate tieto rohlíky upiecť doma raz, upečiete ich znovu

Zloženie:
230 gramov svetlej chlebovej pšeničnej múky T 650
160 gramov celozrnnej pšeničnej múky
190 gramov polohrubej múky
21 gramov čerstvého droždia
1 lyžička cukru kryštál
100 ml vlažného mlieka
2 lyžičky soli
250 ml svetlého piva
1 lyžička Sladenky
1 vaječný žĺtok
4 lyžice slnečnicového oleja
na potretie rožkov:
1 vaječný bielok
1 lyžica studeného mlieka
1 lyžica slnečnicového oleja

Postup:
Do misy dáme odvážené múky, premiešame, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie,posypeme ho cukrom, zalejeme polovicou vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút. V miske zmiešame pivo, sladenku a zvyšok mlieka, túto zmes pridáme k múke a kvásku, všetko spolu trocha prehnetieme rukami, aby sa spojilo celé do hmoty a múka nasiakla tekutinou, túto hmotu prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať. Túto na hrubo prehnetenú hmotu preložíme do misy robota, pridáme soľ, vaječný žĺtok, olej a miesime na stupni rýchlosti č. 1 desať minút, potom ešte na stupni č. 2 päť minút, kým nedostaneme jemné cesto. Cesto na povrchu posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou, necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme valec, rozdelíme ho na 12 častí, z ktorých spravíme bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme do oválu o hrúbke asi 1 mm tak, že jeden koniec oválu ponecháme hrubší v tvare valčeka, od tejto strany s valčekom cesta ovál stočíme do rohlíka, ktorý dlaňami rozšúľame ešte do potrebnej dĺžky a oba konce ohneme nadol a troška k sebe, čím vznikne hotový rožok. Rožky prenesieme na plech a povrch potrieme olejom, plech s rožkami vložíme do rúry vyhriatej na 40 až 50 stupňov C, kde ich necháme nakysnúť asi 20 minút, viac nie, aby neprekysli. Vyberieme z rúry a potrieme ich bielkom rozšľahaným s 1 PL studeného mlieka , kto chce, môžeme ich posypať hrubozrnnou morskou soľou, celou rascou, ev. rôznymi semienkami podľa vlastnej chuti alebo ponechať hladké a neposypané. Na spodok rúry dáme hrnček s vriacou vodou, vložíme rožky do rúry vyhriatej na 210 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme ich 10 minút, potom prepneme funkciu na horkovzduch a dopečieme do chrumkava a peknej zlato - žltej farby. Upečené rožky vyberieme. potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Ak ich budete konzumovať aj na druhý deň, potrite rohlíky studenou vodou, vložte ich na 5 až 6 minút do vyhriatej rúry a budú čerstvé ako po upečení. Tieto rožky majú chrumkavú chutnú kôrku na povrchu, vo vnútri nadýchanú vláčnu mäkkučkú striedku, sú výbornou prílohou k rôznym šalátom, ale aj k rôznym sýtym polievkam a gulášom, chutia aj samostatne sami o sebe len natreté čerstvým maslom, môžete ich však obložiť šunkou, salámom, údeninou, rôznou zeleninou, natrieť paštétou alebo rôznymi nátierkami, z nápojov sa najviac hodí dobre vychladené orosené pivo.


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...