RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Prekladané smotanovo - oškvarkové pagáčiky

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 683      podpora -
Prekladané smotanovo - oškvarkové pagáčiky
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Čakáte návštevu? Pripravte pre nich tieto úžasné oškvarkové pagáčiky :-) Budú však vynikajúcou prílohou k sýtejším polievkam na kyslo a rovnako i k rôznym gulášom.

Zloženie:
600 gramov hladkej múky extra špeciál 00
2 čajové lyžičky soli
30 gramov čerstvého droždia
1 čajová lyžička cukru kryštál
50 ml vlažného mlieka
300 gramov domácich oškvarkov aj s masťou
soľ do oškvarkov podľa chuti
1 kus vajce do cesta
150 gramov čerstvého masla
200 ml hustej kyslej smotany
1 vajce na potretie pagáčikov

Postup:
Domáce oškvarky nemelieme, len ich posekáme ostrým nožom na malé kúsky, ktoré budú dobre cítiť na jazyku a pagáče budú oveľa chutnejšie ako s mletými oškvarkami. Posekané oškvarky premiešame s domácou bravčovou masťou a podľa chuti osolíme, odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto. Do misy robota dáme hladkú múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme asi 50 ml vlažného mlieka, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku pridáme vajce, zmäknuté maslo, pokrájané na kocky, kyslú smotanu a miesime najprv na stupni rýchlosti č. 1 desať minút, potom ešte na stupni rýchlosti č. 2 dalších päť minút, kým nedostaneme pružné lesklé nelepivé polomäkké cesto, ktoré bez ďalšieho kysnutia vyklopíme pomocou stierky na pomúčenú dosku. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm. Cesto rovnomerne potrieme posekanými oškvarkami s masťou tak, že po obvode necháme asi 2 cm široký voľný pás a natreté cesto preložíme zhora do stredu o 1/3 - tinu, cez ktorú preložíme zdola nahor do stredu daľšiu tretinu cesta, čiže máme na sebe 3 vrstvy na sebe, potom rovnako prekladáme cesto z bokov cez seba, čiže vo výsledku bude na sebe 9 vrstiev cesta. Preložené cesto s oškvarkami prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút odpočívať, po tejto dobe zložené cesto opäť rozvaľkáme a znovu poprekladáme, tento postup zopakujeme celkom 3x. Ak by ste mali doma teraz príliš teplo, spokojne odložte cesto do chladničky odpočívať, bude kysnúť aj tam a budete mať istotu, že tuk sa nerozpustí v tomto teple a náplň nevytečie. Napokon naplnenené a poprekladané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm, bez dalšieho kysnutia pomúčenou formičkou vykrojíme okrúhle pagáčiky, na ktorých pomocou mriežky na zemiaky rýchlo a jednoducho vytvoríme rýhovanie na povrchu pagáčikov, môžeme spraviť peknú mriežku aj ostrým nožom. Pagáčiky zaguľatíme otáčavým pohybom medi dlaňami a preložíme na plech vystlaný teflonovým papierom, povrch pagáčikov potrieme pomocou mašľovačky rozšľahaným vajcom. Ihned vložíme do vopred predohriatej rúry, do ktorej sme dali na spodok hrnček s vriacou vodou. Pečieme na strednom rošte 20 minút pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, až pagáčiky budú peknej zlato - hnedej farby. Upečené pagáčiky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke. S cestom sa výborne pracuje, vdaka kyslej smotane pagáčiky krásne držia tvar, sú vláčne a mäkké i na druhý deň, použila som vykrajovač o priemere 7 cm, z tohoto množstva som upiekla 40 kusov pagáčov, s menším vykrajovačom môžete upiecť až 80 kusov. Tieto pagáčiky sú mimoriadne chutné, mäkučké, krásne lístkujúce, s kúskami oškvarkov, ktoré príjemne cítiť na jazyku, dlhšie zostanú čerstvé, sú také ako ako po upečení, sú výbornou chuťovkou, môžeme podávať samostatne ako pohostenie pre návštevy k vínu alebo sú perfektnou prílohou k sýtejším polievkam na kyslo alebo k rôznym gulášom.


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...