RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Kisir - turecký šalát z bulguru a zeleniny

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 467      podpora -
Kisir - turecký šalát z bulguru a zeleniny
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Zdravý turecký šalát z čerstvej zeleniny a z bulguru

Zloženie:
250 gramov bulguru
400 ml vriacej vody na zaliatie bulguru
0,5 kusu uhorky hadovka
4 kusy jarnej cibuľky aj s vňaťou
2 kusy čerstvých paradajok
1 kus čerstvej červenej kápie
1 zväzok petržlenovej vňate
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
5 polievkových lyžíc paradajkovej šťavy
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:
Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovicu, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kocky.Papriku zbavíme jadrovníka, semienok a žiliek, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Uhorku umyjeme, odkrojíme oba konce a pokrájame na malé kocky.Jarnú cibuľku očistíme a pokrájame aj s vňaťou na kolieska. Petržlenovú vňať umyjeme a posekáme na jemno. V miske zmiešame paradajkovú a citrónovú šťavu s olivovým olejom.
Do hrnca nasypeme bulgur, zalejeme vriacou vodou, prikryjeme hrniec pokrievkou, necháme bulgur napučať a zmäknúť - asi 15 minút. K mäkkému bulguru primiešame zmes olivového oleja, citrónovej a paradajkovej šťavy, vmiešame pokrájanú zeleninu, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Kto má rád pikantné, môže pridať pálivú papriku a šalát máme pripravený na podávanie.
Kisir - turecký šalát z bulguru a zeleniny podávame ako samostatné jedlo s Ayranom, čo je veľmi obľúbený osviežujúci turecký nápoj z jogurtu zmiešaného so studenou vodou a so soľou. Kisir ideálne podávame ako ľahké jedlo na obed či večeru v horúcich letných dňoch. Kisir tiež môžeme podávať len ako šalát či chuťovku, alebo ako vynikajúcu prílohu ku grilovanému mäsu.
Bulgur je nalámaná celozrnná pšenica rôznej veľkosti, ktorá je nazývaná aj ako turecká ryža, v podstate ide o cestovinu, patrí k zdravej výžive a je základom mnohých chutných jedál.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...