RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Marhuľový lekvár bez konzervantov

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 414      podpora -
Marhuľový lekvár bez konzervantov
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Niet nad vlastný domáci lekvár z čerstvo obraných marhúľ, žiaden z obchodu sa mu nikdy nevyrovná.

Zloženie:
3000 gramov marhúľ
700 až 1000 gramov cukru kryštál na 1000 gramov čistej váhy odkôstkovaných marhúľ

Postup:
Čerstvo obrané zrelé nepoškodené marhule umyjeme, odkôstkujeme, vyrežeme prípadné kazy, pokrájame na menšie kúsky, presne odvážime a presypeme do vyššieho hrnca, v ktorom marhule pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu, potom nemusíme marhule šúpať.

Hrniec s marhuľovou kašou dáme na sporák na najvyšší plameň, stále miešame, ked sa začne tvoriť pena, plameň znížime na minimum, prisypeme cukor kryštál, premiešame, v priemere ide cca 700 - 1000 gramov cukru na 1000 gramov čistej váhy upravených marhúľ, je však lepšie marhule ochutnať, pokiaľ nie sú dosť sladké zvýšime množstvo cukru. Pokiaľ sú zase marhule veľmi sladké, množstvo pridaného cukru znížime, podle toho,ako sladké máme radi.
Hrniec s osladenými marhuľami za stáleho varenia na najnižšom plameni a za stáleho miešania odparíme na požadovanú hustotu..Ked sa nám zdá zmes, dostatočne hustá, presne taká, ako hustú ju chceme mať, t.j. ak sa celkový objem zmesi znížil asi o jednu tretinu a marhuľová zmes zostáva na vareške, už z nej nesteká a pri miešaní sa tvorí cestička za vareškou v hrnci.
Odoberieme malé množstvo zmesi na malý tanierik, necháme asi 5 minút chladnúť, uprostred spravíme vareškou cestičku, tanierik s marhuľovou zmesou dáme na 5 minút do chladničky a pokiaľ sa nám zmes nezlieva dohromady a zostáva oddelená, máme lekvár hotový a môžeme ho plniť do pohárov.
Horúci lekvár plníme do čistých umytých vysterilizovaných a suchých pohárov, naplníme asi 2 cm pod okraj, uzavrieme viečkom, naplnené poháre obrátime na 5 minút hore dnom, aby sa viečka dobre prichytili, obrátime späť a skontrolujeme, naplnené poháre s horúcim lekvárom dáme do "suchého dunstu" - zabalíme do deky, tu ich necháme, kým úplne lekvár nevychladne. Hotový lekvár odložíme na poličku do špajze, po otvorení uchovávame v chladničke uzavreté viečkom, kým sa lekvár nespotrebuje.

Tento lekvár je úplne bez konzervantov a éčiek, akýchkoľvek iných prídavných látok a ochutenia či želírovacích pomôcok, lekvár konzervuje samotný cukor, vydrží bez ujmy aj viac ako 2 roky, takýto čistý lekvár určite v obchode kúpiť nedostanete, je vlastný domáci a viete, čo do neho dáte a je nepomerne lacnejší ako kúpené v obchode.

Drobné rady na záver, varte vždy len menšie dávky vo vyššom hrnci, horúci lekvár totiž rád dosť vystrekuje, zabránite zbytočným nepríjemným popáleninám a znečisteniam okolia, vhodné je používať nerezový riad so sandwichovým dnom, lekvár sa vám nepripáli, má totiž tendenciu pripaľovať sa,k plneniu pohárov používajte lievik so širokým otvorom dole - o priemere asi 5 cm, vyhnete sa tak zababraniu pohárov a okolia lepkavou hmotou, je výhodnejšie používať zaváraninové poháre so závitmi s rovnakými viečkami, je to šikovnejšie ako poháre bez závitov /Omnia/, lebo lekvár je naozaj veľmi horúci a dobré je plniť do menších pohárov, ktoré po otvorení rýchlo spotrebujete. Tento lekvár výborne použijete do zákuskov, k plneniu pečených buchiet, môžete ním natierať palacinky alebo natierať na chlieb, využijete výborne v studenej i teplej kuchyni, v jedlách na sladko i na slano, na marinády na mäso, atd.
Vždy pracujte naraz s menšou dávkou marhúľ a potom nemusíte po menších dávkach odoberať do iného širšieho hrnca, v ktorom dokončíte odparovanie a varenie lekváru, postačí Vám len jeden hrniec.






Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...