RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Biely cmarový ošatkový kváskový chlieb

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 3030      podpora 24.6.2016
Biely cmarový ošatkový kváskový chlieb
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Vrcholom snaženia je domáci chlieb - vôňa domova - prevoňaný celý domov.

Zloženie:
- 30 gramov aktívneho kvásku z bielej múky
- 150 gramov hladkej bielej svetlej chlebovej múky T 650
- 150 gramov nesýtenej minerálnej vody Bonaqua/inej nesýtenen
- 500 gramov múky extra špeciál 00
- 2 lyžičky soli
- 250 gramov cmaru

Postup:
Z chladničky vyberieme kvások na biely chlieb, necháme ho voľne prikrytý na pulte pri izbovej teplote asi 1 hodinu aklimatizovať, potom ho nakŕmime 100 gramami hladkej chlebovej svetlej múky a 100 ml nesýtenej minerálnej vody (používam neperlivú vodu Bonaqua), poriadne rozšľaháme vidličkou, aby sa do kvásku dostalo čo najviac vzduchu. Recept na založenie kvásku je TU: http://www.sefkuchari.sk/recept-1147-Kvasok-z-bielej-svetlej-chlebovej-muky-na-pecenie-domaceho-bieleho-chleba.html
Z aktívneho kvásku odoberieme 30 gramov a dáme do misy robota na prípravu rozkvasu. Zvyšok kvásku uzavrieme viečkom a vrátime do chladničky. Rozkvas pripravujeme večer pred pečením chleba tak, že k 30 - tim gramom odobratého aktívneho kvásku pridáme 150 gramov svetlej chlebovej múky T 650 a 150 gramov nesýtenej minerálnej vody, všetko spolu dobre rozmiešame, voľne prikryjeme utierkou a necháme asi 12 hodín pracovať pri izbovej teplote, najlepšie cez noc. Ráno vidíme, že náš rozkvas je plný bubliniek navinulej vône a krásne sa zdvihol, zväčšil svoj objem. K vykvasenému rozkvasu pridáme 500 gramov hladkej múky extra špeciál, 2 lyžičky soli, prilejeme 250 gramov cmaru, zapneme robot na stupeň rýchlosti č.1, miesime asi 10 minút, zvýšime stupeň rýchlosti na č. 2 a miesime ešte 4 minúty, dostaneme riedke lepivé mokré cesto. Cesto jemne posypeme múkou, misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teple 2 hodiny. Vykysnuté cesto z misy pomocou stierky vyklopíme na silne pomúčenú dosku, cesto prekladáme pomúčenými rukami od okrajov do stredu , vždy ho otočíme v smere kruhu o 90 stupňov a preložíme od okrajov smerom do stredu, obrátime ho spojom nadol, otáčaním rukami a podsúvaním okrajov cesta na spodku dovnútra vytvarujeme z cesta hladký guľatý bochník, ktorý preložíme spojom nahor do múkou vysypanej ošatky, prikryjeme utierkou, necháme na teple kysnúť asi 2 hodiny. Potom na ošatku priložíme teflonovú fóliu, pridržíme dlaňami, ošatku rýchlo obrátime a chlieb vyklopíme na fóliu, ktorú prenesieme na vyhriaty plech. Plech sme predtým 30 minút vyhrievali v rúre na teplote 230 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, chlieb vložíme do rúry a pečieme na tejto teplote prvých 10 minút, potom teplotu znížime na 190 stupňov C a pečieme ešte 30 minút, počas celého pečenia máme na spodku rúry hrnček s vriacou vodou, aby sa vytvoril dostatok pary. Upečený chlieb vyberieme a dáme vychladnúť na mriežku. Vychladnutý chlieb krájame na krajce, najskôr však 4hodiny po upečení. Chlieb má do chrumkava vypečenú hnedú kôrku, vo vnútri je neuveriteľne ľahučká vzdušná nadýchaná mäkkučká striedka, ktorá má početné veľké oká, má úžasnú chuť a vdaka cmaru je tento chlieb i viac dní ako čerstvo upečený, zatiaľ mi zo všetkých mojich doma upečených chlebov chutil tento cmarový chlieb najviac, žiaden chlieb kúpený v obchode sa mu nevyrovná.




Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...