RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Kvások z bielej svetlej chlebovej múky na pečenie domáceho bieleho chleba

autor: Libchen (konzument)      body: 5      zobrazenia 563      podpora -
Kvások z bielej svetlej chlebovej múky na pečenie domáceho bieleho chleba
Pozrite si všetky recepty užívateľa Libchen (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Domáca príprava kvásku

Zloženie:
biela svetlá chlebová múka T 650 - podľa potreby
studená voda - podľa potreby

Postup:
1. deň: Večer do čistého zaváraninového pohára dáme 3 lyžice bielej chlebovej múky a 3 lyžice studenej vody, poriadne spolu rozmiešame na hladkú hustú kašičku konzistencie hustého liateho cesta, bez hrudiek, prikryjeme voľne mikroténovým sáčkom /nie na tesno!!!/ a necháme voľne na pulte odpočívať pri izbovej teplote asi 24 hodín.
2. deň: Večer skontrolujeme, ešte sa v pohári nič nedeje, napriek tomu zopakujeme postup ako v prvý deň.
3. deň: Večer si všimneme prvých niekoľko drobných bubliniek a ľahko navinulú vôňu v našom budúcom kvásku, prikŕmime 3 lyžicami bielej chlebovej múky, a 3 lyžicami studenej vody, rozmiešame do hladka, najlepšie vidličkou, presne tak, ako ked našľahávame vajcia, aby sa do kvásku dostalo čo najviac vzduchu,ostatný postup je zhodný.
4. deň: Večer prikŕmime náš kvások 100 gramami hladkej bielej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, ostatný postup je rovnaký.
5. deň: Večer máme v podstate už aktívny kvások na pečenie chleba, v kvásku sú navinulo voňajúce bubliny. Z nášho kvásku odoberieme 100 g do iného pohára alebo priamo , do misy na zarobenie chleba, odobratý kvások nakŕmime 100 gramami hladkej bielej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, rozmiešame poriadne, prikryjeme a necháme voľne odpočívať pri izbovej teplote aspoň 5 až 6 hodín, najlepšie cez noc, po tejto dobe uvidíme v našom kvásku už početné pekné bubliny navinulej vône, kvások zväčšil svoj objem, viditeľne narástol, s týmto kváskom sa môžeme už pustiť do pečenia domáceho bieleho kváskového chlebíka.
6. Ostatný kvások, zvyšok, ktorý zostal v pohári, uzavrieme viečkom, odložíme do chladničky a na udržanie aktivity kvásku ho aspoň 2x týždenne prikŕmime 2 lyžicami hladkej bielej chlebovej múky a 2 lyžicami studenej vody, rozmiešame do hladka a vrátime ho do chladničky. Kvások na udržanie však má radšej častejšie takéto prikŕmenie. Tento kvások môžeme použiť kedykoľvek, ked potrebujeme upiecť nový biely chlieb, vtedy ho vyberieme z chladničky, prikŕmime ho 100 gramami hladkej bielej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote, kým nenarastie a zväčší svoj objem na dvojnásobok. Ked sa tak stane, odoberieme z neho 100 gramov, ostatný kvások putuje späť do chladničky. Odobratý kvások prikŕmime opäť 100 gramami hladkej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, rozmiešame a ked tento odobratý nakŕmený kvások zdvojnásobí svoj objem - nakysne, použijeme ho na pečenie nového chleba.
Na založenie a udržiavanie kvásku používame obyčajnú vodovodnú vodu, ak je však prechlórovaná, použijeme neperlivú nesýtenú minerálnu vodu - napr. Bonaqua/iná, najlepšie však je použitie vody zo studne.
Ked som založila svoj prvý biely kvások, bol taký strašne lenivý, že nie a nie sa zobudiť a začať pracovať, pokračovala som v kŕmení, 7. deň večer som ho znovu prikŕmila 100 gramami hladkej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, cez noc zrazu ožil a tak sa rozbehol, že mi vybehol cez noc z pohára na pult, vôbec som sa nehnevala, že som musela utrieť pult od kvásku a veľmi spokojná som ho použila na pečenie chleba.
Pokiaľ si myslíte, že Váš kvások nepracuje alebo sa nevydaril, v žiadnom prípade ho nevyhadzujte!!! presa má charakter a konzistenciu hustého liateho cesta, úspešne ho použijete na uvarenie halušiek, placiek, palaciniek a pod..
Aktívny kvások máme už 5. deň od založenia kvásku, Zrelý kvások máme až 10. deň od založenia kvásku. Ozaj a viete, že každý kvások má svoje vlastné krstné meno? Tento náš kvások má meno "Anča" :-)

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...