RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Jahodový džem od maminky

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 8868      podpora 2.6.2016
Jahodový džem od maminky
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Jahodový džem na čerstvom maslovom chlebíku ... perfektné raňajky

Zloženie:
1 kg očistených umytých jahôd
400g kr. cukru

Postup:
Záleží od Vás, aký džem chcete spraviť. Hustejší na plnenie do buchiet, alebo redší na natieranie na chleba. S kúskami jahôd, alebo krásny hladký krémový. Všetky kombinácie sa dajú spraviť z rovnakých surovín.

Ak chceme krásny hladký džem, tak jahody normálne pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak chceme kúsky jahôd, tak jahody len popučíme rukami (je dobré si ich predtým dobre umyť). Pučíme ich dovtedy, kým nedosiahneme želanú štruktúru. Pridáme cukor a varíme. Ak chcete redší džem, stačí pomaly variť hodinku a zredukujeme tak o 20%. Ak chceme hustejší, zredukujeme o 40 aj viac percent.

Na sterilizovanie použijeme metódu tzv. SUCHÝ DUNCT. Ďžem privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych suchých pohárov (zohriať ich môžeme vriacou vodou - tá sa rýchlo odparí). Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi obsahom pohára a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť. Vďaka tejto metóde sa zohreje vzduch v pohári a horúci vzduch sa rozpína a teda vytlačí sa sám z pohára. Cukor konzervuje, takže iný konzervant nutný nie je. Okrem toho sme odtiaľ dostali takmer všetok vzduch. Odporúčam plniť ho do max 2 decových pohárov :-)

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...