RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Chilli jam

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 3848      podpora 27.5.2016
Chilli jam
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Chilli džem - neskutočne dobré na mäsko, cestoviny, pizzu, alebo len tak studená omáčka k čipsom

Zloženie:
1 kg paprika červená (hmotnosť po očistení)
0,5 kg jahody
0,5 kg cukru (ale môže byť aj menej)
0,5 dl šťava z grepu (konzervuje)
2 ks HABANERO štandardnej veľkosti

Postup:
Jahody popučíme, papriku nakrájame na polcentimetrové kocky, pridáme cukor a šťavu z grepu. Habanero si necháme na neskôr, to ešte nepridávame. Túto zmes privedieme do varu a na pomalom ohni (indukcii, ...) varíme tak 2 hodiny bez pokrievky - len pomaly pobublávať. Paprika pustí dosť vody, tak tú treba postupne zredukovať - ale pozor, nie úplne, len tak aby jej nebolo príliš veľa.

Po dvoch hodinách pridáme rozkrojené papričky HABANERO (môžete aj iné a viac, alebo aj menej) a ešte hodinu na naozaj miernom ohni varíme ešte hodiny (áno, stále bez pokrievky).

Teraz nasleduje tá "špinavá" práca. Ponorným tyčovým mixérom dôkladne pomixujeme. Dôkladne znamená do hladka - do krému. Pomixovanú zmes precedíme cez sitko. Toto je najnáročnejšia časť práce. Bude sa Vám zdať, že to ide pomaly, ale to je len zdanie. V skutočnosti to ide ešte pomalšie, ale za 5-10 minút to krásne precedíte a ostane Vám len troška (10%) odpadu šupkovitého charakteru.

Precedený chilli jam privedieme do varu (pomaly) a plníme do malých zaváraninových pohárikov. Využijeme metódu suchého dunctu na sterilizáciu. Funguje to tak, že si zohrejeme zaváraninové poháre (Ja zvyknem vriacou vodou - postupne, ako ich plním). Do zohriateho pohára dáme chilli jam tak 1 com pod vrch a položíme nať vrchnák (ešte nezaťahujeme). Naplníme aj druhú fľašku (tiež na ňu položíme vrchnák) a až teraz zatiahneme ten prvý vrchnák. Tento čas, ktorý sme využili na naplnenie ďalšieho pohárika slúži na to, aby sa zohrial vzduch medzi obsahom pohára a vrchnákom a teplý vzduch sa rozťahuje a je riedky (sám sa vytlačí z pohára). Keď teraz zatiahneme vrchnák, tak sa už pomaly začne ochladzovať a vrchnák sa zatiahne tak silno, že je možné, že ho len tak ľahko neotvoríte.


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...