RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Pizza cesto (neskutočne dobré)

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 33301      podpora 1.2.2016
Pizza cesto (neskutočne dobré)
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Recept priamo z pizzerie

Zloženie:
330 ml teplej vody 40-45 stupňov
18g soli (1 PL)
22g kryštálový cukor (1PL trošku kopcom)
330 g hladká múka
275g polohrubá múka
55 ml olej
1/2 suché droždie (stačila by aj štvrťka)

Postup:
Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto. Aby lepšie vykyslo, tak droždie zmiešame najprv s cukrom, pridáme 1 PL (z odmeraného množstva) hladkej múky. Potom primiešame ostatné ingrediencie. Ak máme domácu pekárničku, tak tie majú program KYSNUTÉ CESTO. Stačí to tam nahádzať všetko a pekárnička cesto vypracuje. Inak musíte ručne.

Po vypracovaní cesta (ručne) ho necháme kysnúť prikryté na teplejšom mieste. Ak ho robíme v pekárničke, už nám ho dá vykysnuté.

Dostaneme tak niečo vyše kila cesta (1036g)
Ak chceme tenšie chrumkavejšie cesto,rozdelíme ho na 4 kusy, ale máme radi aj trošku hrubšie - no mäkkučké, stačí na 3 kusy. Ak máme radi tenulililinké cesto, tak namiesto 330ml teplej vody odporúčam dať 350 ml teplej vody. Cesto bude "mäkšie".

Takto pripravené bochníky potrieme olejom a samostatne zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky - na druhý deň je najlepšie. Po 2-3 hodinách v chladničke ho odporúčam vybrať, premiesiť, aby sme odstránili vzduch (ono zase začne kysnúť) a potom už vydrží aj dva dni v chladničke.

Toto cesto je vynikajúce aj na GRISSINY, alebo pizza-slimáčiky, či pizza-koláčiky. Ak robíme pizzaslimáčiky, či pizzakoláčiky, tak ho pred samotným pečením nechajte ešte aspon 25-30 minút podkysnúť. Tým myslím, že pripravte si koláčiky(slimáčiky), dajte na plech a tam ešte nechajte 30 minút podkysnúť. Budú neskutočne mäkučké a nadýchané.

Ak chcete, aby bolo aj lesklé, ako na obrázku, tak ho minútu pred dokončením potrite vyšľahaným vajíčkom.

Pizza sa pečie pri maximálnej teplote. V pizza-peci je od 300 do 400 stupňov, ale postačí aj dobre vyhriata domáca rúra ;-) (250 stupňov)

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...