RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Piešťanské pirohy, alebo aj Píščanské tašky

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 3541      podpora -
Piešťanské pirohy, alebo aj Píščanské tašky
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Na folklornom festivale Východná 2015 mali giga úspech a nemali problém prezradiť presný recept.

Zloženie:
Cesto
1 kg hrubej múky
0,5 kg hladkej múky
1 vajíčko
kopcovitá čl soli
4 väčšie zemiaky uvarené v šupke (postrúhané)
cca 1 liter vlažnej vody
plus jedno rozšľahané vajíčko na potieranie cesta (lepenie)

Plnka
250g kozí (ovčí - iný) syr
250g zemiaky varené v šupke (postrúhané)
2 PL najemno nasekaný kôpor

A niečo na prilepšenie:
opražená slanina
kyslá smotana vymiešaná s troškou najemno nasekaného kôpru

Poznámka:
Plnka môže byť ľubovoľná: orechová, maková, lekvárová, čokoládová, šunková, syrovo cesnaková, tvarohová, vyšňová s makom, ......

Postup:
Cesto:
Z uvedených ingrediencií vypracujeme poctivé cesto.
Rozdelíme si ho podľa veľkosti plochy na ktorej budeme vaľkať. Optimálne tak na 6-8 bochníkov. Tieto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát o hrúbka tak 1,5 mm. Polovicu potrieme rozšľahaným vajíčkom a poukladáme plnku do mriežky (ako na prvom obrázku). Druhú časť cesta preklopíme na toto "mínové" pole a pritlačíme rukami (druhý obrázok). Malým okrúhlym vlnkovaným vykrajovátkom vykrojíme "krížom" aj "krážom" pekné "tačtičky" a trošku ich ešte poprášime múkou, aby sa nezlepili. Teraz máte pred sebou voľbu:

1:
Ak ich chcete zjesť, tak ich v primeranom množstve (v jednej vrstve) nanáďžte do VRIACEJ vody a varte pokiaľ nevyplávajú na povrch. Pri servírovaní ich ešte vytuningujte opraženou slaninkou, opraženou cibuľkou a smotanou s kôprom (ak ich nerobíte na sladko). Ak robíte na sladko, posypte práškovým cukrom, strúhanými orechami, mletým makom, roztopenou nutelou, ... a poliať môžete (v prípade suchej posýpky) roztopeným maslom, alebo skaramelizovaným cukrom zriedeným s vodou (pomer 1:1) Tieto pirohy na obrázku sú s kozím syrom (na slano)

2:
Poukladajte ich do krabice v jednej vrstve, preložte papierom a druhá vrstva a takto vrstvite, kým sa neminú, alebo, kým nenaplníte krabicu a dajte zamraziť. Je to fantastický domáci polotovar.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...