RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (249)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



CROISSANTY - Francúzske rožky

autor: danicac (kuchtík)      body: 6      zobrazenia 2004      podpora -
CROISSANTY - Francúzske rožky
Pozrite si všetky recepty užívateľa danicac (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

CROISSANT. Kto by nepoznal toto obľúbené francúzske pečivo? Pripravte si ho sami doma - na slano, alebo na sladko.

Zloženie:
500 g hl. múky špeciál
125 g maslo (Hera) - mierne roztopené
1 vajce
1/2 lyžičky soli
cca 2 dl mlieka
kvások: 1/2 dl mlieka, 25 g droždia, pol lyžičky cukru

Na vrch:
rasca
strúhaný syr
žĺtok na potretie rozmiešaný s trochou mlieka

Na vylepšenie:
plátky šunky
roztierateľný syr (môžeme ho ochutiť roztlačeným cesnakom)

Sladká verzia:
lekvár alebo Nutela

Postup:
Múku zmiešame so soľou, kvások, mlieko, vajce a tuk spracujeme v mise na hladké cesto. Rozdelíme na 4 bochníky a necháme pol hodiny vykysnúť. Potom každý bochník rozvaľkáme na veľkosť taniera a rozkrojíme ozdobnou radličkou na 6 až 8 dielov (na spôsob torty - šírkou trojuholníka je daná veľkosť croissantu).
Rozkrájané trojuholníčky skrútime od širšieho kraja do tvaru rožkov. (Na vylepšenie môžeme naplniť: každý trojuholník natrieme syrom a naň položíme trojuholník šunky menší ako je trojuholník z cesta.) Dáme ich na vymastený plech, potrieme žĺtkami rozmiešanými s trochou mlieka, posypeme rascou alebo strúhaným syrom. Takto pripravené rožky necháme trochu odstáť, aby ešte dokysli. Pečieme v stredne teplej rúre.

Ak chceme rožky pripraviť na sladký spôsob, natrieme ich pred skrútením lekvárom alebo čokoládovým krémom (nugeta). Potom ich neposýpame rascou alebo syrom, ale po upečení ich posypeme cukrom.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...