RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Krásny hustý domáci žihľavový med

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 27384      podpora 5.8.2016
Krásny hustý domáci žihľavový med
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Okrem toho, že je dobrý, je aj liečivý. Pozitívne pôsobí na krvný obraz, podporuje tvorbu červených krviniek.

Zloženie:
100g žihľavových končekov (posledné 3 poschodia lístkov)
1 kg cukru
1,5 l vody
3 citróny

Postup:
Žihľavu zbierame po daždi, alebo na mieste, kde je krásna čistá, aby sme ju nemuseli umývať. vložíme do studenej vody, pridáme kôru z troch citrónov, a aj tie citróny nakrájané na tenké kolieska. Privedieme do varu na ma miernom plameni varíme tak 10 minút. Necháme vychladnúť a 24 hodín odpočívať v komore.

Na druhý deň scedíme, pridáme cukor a varíme, kým sa nám nezredukuje zhruba na polovicu (ja som varil 3 hodiny). Najprv je hmota svetlá, neskôr začne tmavnúť.

Ako zistíme, že je hotový a bude hustý ? Potrebujeme digitálny teplomer. Voda za bežných okolností vrie pri teplote 100 stupňov. Pokiaľ je v nej ale cukor, tak od množstva cukru záleží ako sa zvýši táto teplota. Po odparení dostatočného množstva vody sa teplota bodu varu zvýši a keby sme odparili dosť vody, teplota bodu varu by vybehla aj na 150-200 stupňov. Toľko mi ale nechceme. Nám stačí, aby teplota bodu varu (teda teplota tejto zmesi) vybehla na 117-118 stupňov. Pri tejto teplote máme istotu, že po vychladnutí bude med hustý. Je jedno, či varíte pomalšie (ale dlhšie), alebo divoko (a kratšie), jednoznačným ukazovaťeľom toho, že ste skončili, je teplota 117-118 stupňov celzia. Na sterilizovanie použijeme metódu SUCHÝ DUNCT.

Suchý dunct: Med privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych pohárov. Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi medom a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť.

PS: Niekto bude možno oponovať, že ako môže byť niečo s takým množstvom cukru zdravé. Med nezjeme naraz všetok, dlhým varom sa zničí hlavne vitamín C, ale ten máme zastúpený dosť bohato v zelenine. Pri rozumnom dávkovaní naozaj môže pomôcť. 1 čajová lyžička na pohár teplého čaju určite nespôsobí precukrenie organizmu u človeka, ktorý netrpí cukrovkou.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...