RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Hustý púpavový med

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 17881      podpora 12.4.2016
Hustý púpavový med
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Med je produktom včiel, to všetci vieme, toto je ale domáci púpavový med vyrobený dvojnohými včielkami :-)

Zloženie:
400 kvetov rozkvitnutej púpavy
3 citróny
1,5 litra studenej vody
1,5 kg kr. cukor

Postup:
Kvety púpavy zbierame po daždi, alebo na mieste, kde sa nepráši - ideálne mimo husto zabývanej oblasti. Kvety neumývame, dáme ich do hrnca, podlejeme 1,5 litrami vody, pridáme šťavu z jedného vytlačeného citrónu a ostatné dva citróny nakrájame na kolieska (nezabudnite ich dobre vydrhnúť hubkou pod teplou až horúcou vodou). Privedieme do varu a odložíme do komory (alebo pivnice) na 24 hodín lúhovať.

Po 24 hodinách vylúhovanú šťavu scedíme. Hodí sa na to husté oceľové sitko, alebo gáza je ešte lepšia. Nech Vás neplaší, že zmes je mútna, varom sa vyčíri. Pridáme kilo a pol cukru a znovu privedieme do varu. Zastabilizujeme var na strednej rýchlosti - aby nevrelo divoko, ale aby bolo vidno, že vrie. Po zhruba 1,5 hodine sa nám povrch pokryje riedkou penou - to je signál, že hustota je akurát. Za ten čas sa nám odparí asi tak jedna tretina objemu a tekutina sa stane takou glejovitou. Naberieme do ohriatych zaváraninových pohárov (ohrejeme vriacou vodou, alebo v rúre). Na sterilizovanie použijeme metódu SUCHÝ DUNCT.

Suchý dunct: Med privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych pohárov. Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi medom a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť.

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...