RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Zemiakový chlieb

autor: 7danka7 (konzument)      body: 5      zobrazenia 9171      podpora -
Zemiakový chlieb
Pozrite si všetky recepty užívateľa 7danka7 (konzument)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Chlieb som nekúpila už niekoľko rokov. Je to pre mňa úplne prirodzené, že keď sa míňa, spravím si ďaľší.

Zloženie:
Predkvások:

5g kvasníc
1dcl vlažnej vody
10dkg hladkej múky
5dkg špaldovej
Toto si zarobíme aspoň 12h predtým ako budeme piecť chlieb ideálne večer a ráno môžme piecť. Necháme na linke kysnúť...

Do takto pripraveného predkvásku pridáme:
40dkg hladká muka T650
2dcl vody
2 uvarené nastrúhané zemiaky (nie viac ako 150g)-inak by bol moc riedky
1g kvasníc
1-2kl soľ
2PL olej

Postup:
Nechať kysnúť 40min.
Vyložiť na podložku, roztlačiť prstami na placku - jemne a spraviť guľu. Nechať 15 min. podkysnúť a vložiť do ošatky alebo nejakej nádoby vysypanej múkou, poprípade sa dá aj do misky dať čistú utierku a riadne ju zaprášiť múkou, aby sa cesto neprilepilo..

Tam nechať kysnúť 1 hodinu.

Pečieme na 230°C cca 15min a potom stiahneme na 200°C,

Piekla som to v takom rendlíku /kovový lavór na miesenie cesta/ prikryte škridlou a porosené vodou.. rendlík necháme predtým v rúre vyhriať, dáme doňho papier na pečenie a tam chlebík kt. sme postriekali vodou. Prikryjeme škridlou. Chlieb sa pečie cca dokopy hodinu ale tak 10min pred dopečením vyberiem z rendlíka a nechám piecť priamo na rošte rúry. Po vytiahnutí dať na mrežu a postriekať studenou vodou.
Chlieb je hotový ak ho poklopete zo spodnej strany a znie duto.

Vytlačiť recept




7danka7    (id: 258)    (30.3.2015 o 14:25)   
Frantisek Veselovsky - pardon opravila som to 1g kvasnic tam malo byt.. to by bolo vela kvasnic :-D

Janka Kijacova Kubalošová - ano 12h to nechame odpocivat a potom s tym normalne pokracujeme, kvasnice som opravila 1g tam mal byt..
Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...