RECEPTY

mäso (298)
ryby a more (23)
bezmäsité (245)
šaláty a nátierky (92)
polievky (67)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (358)
slané ňamky (43)
chlieb-pečivo (29)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Pekárove rožky

autor: hucko (kuchtík)      body: 6      zobrazenia 18141      podpora 3.10.2016
Pekárove rožky
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Domáce rožky. Ak máte radi tie gumenné z vaty, kde je viac dier, ako rožka, tak tieto ani neskúšajte

Zloženie:
- 600g polohrubá múka (preosiata)
- 7g suché droždie, alebo polka kocky (cca 21g)
- 1 dl vlažného až mierne teplého mlieka
- 3 dl perlivá minerálka (napr magnezia)
- 1 dl olivový olej
- 1 čl cukru
- 2 čl soli
- klasické maslo na potieranie (do rožka)
- 1 žĺtok na potieranie (na rožok)

Postup:
Najjednoduchšie je to všetko spraviť v domácej pekárničke, ale povieme si postup, aj keď ju nemáte.

Máte domácu pekáreň na chleba ?

ÁNO:
Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod. Ešte predtým ale odporúčam droždie vymiešať aj s cukrom na takú drolivú zmes s múkou (stačí 100g múky). Až potom to celé nasypať do pekárničky s programom KYSNUTÉ CESTO (finta od profesionálneho pekára). Ozaj, maslo a ´žĺtok samozrejme neide do cesta :-)

NIE:
droždie, cukor a 100g múky vypracujeme prstami do takej mrveničky, pridáme vlažné až teplé mlieko a necháme vo väčšej miske podkysnúť (25-30 minút). Teplota mlieka je vtedy dobrá, keď prstom cítime mierne teplo, ale nie veľmi veľa (teplota okolo 38 stupňov) Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracujeme vláčne cesto a znova necháme podkysnúť, ale teraz rovnú hodinu.


Cesto si rozdelíme na polovicu, potom znova a znova a znova (dostaneme 16 kusov). Tie vyvaľkáme na taký akožeobdlžnik. Na hornej časti spravíme 3-5 zárezov, do spodnej polovice natrieme trošku masla, zrolujeme do ruličky (ako knieža Rohan bankovky) a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme žĺtkom a ak sa dám tak do zárezov nevtierame - budú krajšie. Necháme podkysnúť na teplejšom mieste ešte 30 minút, vložíme do STUDENEJ RÚRY, nastavíme teplotu 180 stupňov a pečieme tak 30 minút - podľa farby zistíte, že sú dobré.


Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...