RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Segedínsky guláš s domácou knedľou

autor: hucko (kuchtík)      body: 5      zobrazenia 10192      podpora -
Segedínsky guláš s domácou knedľou
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Kyslá kapusta, smotana, mäso. Z dobrých surovín sa dobrý guláš ľahko robí.

Zloženie:
cca 1 kg dobrého mäsa (bravčové stehno, morčacina, chudé jahňacie, ...)
300g vyžmýkanej kyslej kapusty (bez šťavy)
250g sladkej smotany (na šľahanie)
2 PL hladkej múky
1 čl soli
1 väčšia cibuľa
3 PL masti (alebo oleja)
1 PL červenej papriky

Postup:
Na masti (oleji) opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Nepražíme na "plný plyn", stačí tak na 70% (aby to zase nebolo veľmi pomaly). Necháme cibuľu sfarbiť do žltohneda. Neverte tým, čo tvrdia, že stačí do sklovita. Už len tá vôňa do žltohneda opraženej cibule Vás presvedčí, že ste spravili dobre. stíšime plameň, pridáme 1 PL mletej červenej papriky (tu treba miešať a nenechať papriku spáliť) a po zamiešaní (5-6 sekúnd) pridať nakrájané mäsko. Ja uprednostňujem čisté - chudé mäso, žiadne mastnoty - ŽIADEN KOMPROMIS. Mäsko zamiešame, necháme trošku zatiahnuť (minútku) a zalejeme vriacou vodou tak, aby sme ho úplne nezakryli, 2-3 milimetre môže trčať nad vodu. Prikryjeme, pridáme soľ (1 čl) a na pomalom ohni dusíme tak 40-50 minút. Mäso ešte nebude po tomto čase úplne hotové, no my tam pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu (odporúčam ju dobre nakrájať ostrým nožom). Premiešame a dusíme ešte minimálne 30 minút. No a tu vstupuje ďalší parameter: Kvalita a vek mäsa a kvalita kyslej kapusty. RADŠEJ NECH JE ROZVARENÁ KAPUSTA, AKO NEUVARENÉ MASO. Skúste mäsko, ak sa Vám rozpadá už na jazyku, je hotové, ak nie skúste o 10 minút. (toto opakujte, až kým mäsko úplne nezmäkne). Duste prikryté a pomaličky, aby sa neodparila všetka tekutina. Ak by jej bolo málo (menej, ako hladina mäsa s kapustou), kľudne dolejte VRIACU VODU.

Keď je mäsko hotové, v smotane zamiešajte 2 polievkové lyžice hladkej múky, pridajte do hrnca a nechajte prejsť varom.

POZNAMKA: 1 PL múky neznamená ZAROVNANÁ, ale malý kopček múky na lyžičke :-).

Podávame s domácou knedľou. (Recept: http://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=844)

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...