RECEPTY

mäso (305)
ryby a more (24)
bezmäsité (250)
šaláty a nátierky (92)
polievky (69)
omáčky a marinády (9)
sladké pečenie (362)
slané ňamky (45)
chlieb-pečivo (30)
zaváraniny (26)
nápoje (41)
ochucovadlá (14)




Partneri (abc...)



Jahodový sen

autor: hucko (kuchtík)      body: 10      zobrazenia 12263      podpora 27.7.2016
Jahodový sen
Pozrite si všetky recepty užívateľa hucko (kuchtík)

Len vyskúšané veci, žiadne BLUDY (a OBLUDY).
Pridajte sa k šéfkuchárom aj na Facebooku.
Uvidíte recepty  BEZ REKLÁM  medzi prvými.

Recept

Tento dokonalý koláč sa dá spraviť doma. Zvládol som ho ja - masožravec, tak ho musí zvládnuť a priemerná kuchárka.

Zloženie:
CESTO
300 g maslových sušienok (napr BEBE)
80 g roztopeného masla (aj v mikrovlnke)

TVAROHOVÁ VRSTVA
500 g hrudkovitého tvarohu
500 g mascarpone (najlepšie je z LIDL)
40g (3 PL) solamylu (alebo GUSTIN)
Šťava z polovice citróna
1 čl citrónovej esencie (nemusí byť)
250g kryštálového cukru
8 vajec

RUŽOVÁ VRSTVA
700 g čerstvých jahôd (aj mrazené môžu byť)
60g vanilkového cukru
500 ml smotany na šľahanie + 1 malý sáčok stužovača
1 malý sáčok práškovej želatiny
150g kryštálového cukru

na ozdobu:
50 g čokolády (esteticky sa hodí biela)
3-4 PL sladkej smotany
Jahody, alebo iné vhodné ovocie
(Na fotke je mochyňa - physalis - židovská čerešňa)

Postup:
Sušienky postrúhame, alebo pomelieme na strúhanku. V mikrovlnke roztopíme maslo a trošku ho miešaním vychladíme. Zamiešame do sušienkovej strúhanky. Ono sa na pohľad skoro nič nestane, nevznikne nám žiadne cesto, ale ostane suchá hmota, ktorá sa dá sypať. Nasypeme ju do hlbšieho plechu. Papier na pečenie vždy pomôže, tak ho použime aj tu. Necháme trošku vychladnúť v chladničke.

Rúru si predhrejeme na 175° C (ešte do nej nič nedávame.)

Všetky ingrediencie (až na vajcia) na tvarohovú vrstvu spolu vymiešame a vajíčka pridávame po jednom. Za stáleho miešania ich tam postupne vyklepneme všetky. Nalejeme na nasypanú vrstvu.

Teraz to šupneme do rúry (trošku nižšie, ako do stredu, ale nie na spodok) a pri teplote 175° C to pečieme 15 minút. ďalších 40 minút to budeme piecť pri zníženej teplote 120° C. Rúru vypneme otvoríme na 2-3 sekundy a necháme to v rúre ešte 10 minút "dojsť". Upečený "POLOKOLÁČ" necháme úplne vychladnúť.

RUŽOVÁ VRSTVA:
Polovicu jahôd nakrájame zhruba na také kúsky, ako je posledná článok prsta. Druhú polovicu jahôd rozmixujeme ponorným mixérom na kašu, pridáme 150g cukru. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom a pred koncom šľahania pridáme stužovač. Želatinu rozpustíme v 1 dl horúcej vody.
Pozor, voda nesmie byť vriaca, lebo sa zničí účinok želatiny. Ak by sa nám nechcela rozpustiť, môžeme ju ešte trošku zohriať. Jahodová kaša aj šľahačka by mali mať zhruba izbovú teplotu. Opatrne tieto dve hmoty aj s nakrájanými jahodami zmiešame. Pridáme rozpustenú teplú želatinu a jemne zamiešame. Mne sa na toto veľmi osvedčila drôtená metlička. Vylejeme na upečený vychladnutý POLOKOLÁČ. Necháme v chladničke aspon 4 hodiny.

OZDOBENIE:
čokoládu roztopíme nad parou, pridáme smotanu a poftckáme vrch koláča. Krájame na kocky a na vrch dáme ovocnú ozdobu. Môžu to byť jahody, physalis, maliny, černice, ...

DOBRÚ CHUŤ

Vytlačiť recept




Zimný festival jedla 2017
Podporme lokálnu gastronómiu a slovenský gastro-turizmus
celý článok...
Školy varenia v roku 2017
Marcel Ihnačák, Gabo Kocák, Igor Čehy, Jozefína Zaukolcová, Tomáš Sika, Braňo Križan, .... a mnohí iní
celý článok...
ZÁKLADNÁ tabuľka na riedenie chilli v pokrmoch na dosiahnutie želanej pálivosti (hrejivosti)
Viete si nastaviť pokrm, aby jeho pálivosť bola prínosom a nie dôvodom PN-ky ? Pomôžem Vám...
celý článok...
Sója - exkurzia v továrni
Boli moje predsudnky opodstatnené, alebo som sa ochudobnil o ďaľšiu dobrotu ?
celý článok...
Ako rýchlo obaliť šampiňóny alebo karfiol v trojobale?
Trik, ktorý je vhodný pre každého, čo potrebuje rýchlo obaliť malé kúsky zeleniny.
celý článok...